Změna u otcovské dovolené. Podívejte se, kdy na ni tatínci mají nově nárok

Otcovská od prosince 2022 náleží tatínkům i v případech, kdy se narodí mrtvé miminko nebo dítě zemře jen krátce po porodu. "Podle dosavadní právní úpravy otec v těchto případech nárok na dávku neměl (s výjimkou případu úmrtí dítěte po nástupu na otcovskou, kdy se dávka doplatila za celé dva týdny). Novelou se tak umožňuje, aby i v těchto případech měl otec nárok na otcovskou, aby se mohl společně s matkou pozvolna s touto nelehkou životní situací smiřovat," vysvětlila na webu Česká správa sociálního zabezpečení.

Otcové tak budou mít možnost vzít si pracovní volno s náhradou ucházejícího příjmu ze zaměstnání, podobně jako matky. Ty mají nárok na peněžitou pomoc v mateřství a mateřskou dovolenou v práci.

[chooze:article;value:477225]

"Vzniku nároku na otcovskou z důvodu úmrtí dítěte nebrání, pokud otec tohoto dítěte již čerpal otcovskou z důvodu péče o toto dítě. To platí i v případě, že zemře jedno z dětí narozených současně," doplnila správa.

Nástup na otcovskou z těchto důvodů nastává dnem, který si tatínek sám určí v období šesti týdnů ode dne narození dítěte. "Jde-li o narozené dítě, toto období se prodlužuje o kalendářní dny, po které bylo dítě hospitalizováno ze zdravotních důvodů na straně dítěte nebo matky dítěte a které spadají do období šesti týdnů ode dne narození dítěte. Pokud by bylo období pro nástup na otcovskou ode dne úmrtí dítěte kratší než dva týdny, otcovská v tomto případě náleží, pokud nástup na tuto otcovskou nastal v období dvou týdnů ode dne úmrtí dítěte," dodala ČSSZ.

V případě péče o více dětí narozených současně platí, že při úmrtí více potomků náleží otcovská pouze jednou. "Nárok na dávku otcovské při narození mrtvého dítěte nebo v případě, že dítě zemře v období šesti týdnů ode dne narození, vznikne, pokud tato skutečnost nastane nejdříve 1. 12. 2022," podotkla správa.

Muži dostávají po dobu otcovské dovolené 70 % základu příjmů z nemocenského pojištění. Je proto nutné si u této podpory platit právě zmíněné nemocenské pojištění (za zaměstnance jej platí zaměstnavatel, živnostníci si jej platí sami).

Je také potřeba, aby byl otec dítěte zapsán v jeho rodném listu. Rodiče spolu však nemusí být sezdáni. "Kromě otců může mít nárok na otcovskou také pojištěnec (muž nebo žena) pečující o dítě, které převzal do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu, pokud dítě ke dni převzetí do péče nedosáhlo sedmi let věku," uzavřela Česká správa sociálního zabezpečení.

O příspěvek na děti se v létě přihlásily desetitisíce rodin. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.