Změna v důchodech: Reforma počítá s velkou novinkou. Nebude ale pro všechny

Důchodová reforma, kterou navrhuje ministerstvo práce, přináší novinku, a to dřívější důchody. Na rozdíl od předčasného, při kterém mohou lidé odejít do penze o až tři roky dříve, pak ale dostávají méně peněz, nemá novinka sankce.

"Dřívější důchod po nasčítání určitého počtu směn odpracovaných na určitém rizikovém pracovišti a rizikové práci může být až pět let, ale aktuálně po zavedení by ještě tak deset let lidé mohli dosahovat maximálně 15 měsíců dřívějšího odchodu. A tam je rozdíl, protože ten nekrátí výši důchodu a zároveň ti lidé nemusí přestat pracovat, protože u toho předčasného důchodu nemohou pracovat souběžně. U toho dřívějšího budou moci pracovat," vysvětlila Merhautová.

[chooze:article;value:550091]

Myšlenka dřívějšího důchodu vznikla už v roce 2016. Koho se bude týkat, ale musel resort probírat i s ministrem zdravotnictví. Nakonec rozhodnou čtyři kategorie práce.

"To je něco, co tady existuje celou řadu let, a zaměstnavatel na pracovištích, kde je třeba horko, nebo naopak když jsou lidé ve skladech, halách, kde více než čtyři hodiny denně pracují ve čtyřech stupních a méně, to je ten chlad, který teď navrhujeme, tak jsou zařazeni buď do třetí, nebo čtvrté kategorie rizikových prací," uvedla Merhautová.

Dřívější důchod se tedy má týkat celé čtvrté a části třetí kategorie. "Bude to například výčet zdravotních sester se specializací, kde rizika na pracovišti byla vyhodnocena, nebo osob, které pracují v osobní péči ve zdravotnictví či sociální oblasti, příslušníci hasičského záchranného sboru i ostatních jednotek, pracovníci v lesnictví, kováři, skláři nebo ti, kteří obsluhují důlní zařízení, chcete-li lidově horníci," avizoval už dříve ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:549964]

Pravděpodobně by nárok mohli mít i zedníci, kamnáři, dlaždiči, modeláři, slévači ve slévárnách, svářeči, řezači plamenem, pracovníci na zpracování plechu, seřizovači a obsluha obráběcích strojů. Platit by novinka měla už od příštího roku.

Celkem je v důchodové reformě podle Merhautové 13 bodů. "Nejčastěji zmiňovaný pozdější odchod do důchodu, který by se měl postupně prodlužovat, ale to, co teď navrhujeme, je až po roce 2030 pro muže, pro ženy 2033," sdělila Merhautová.

Tématu se věnovala i reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.