Změna v penzijku se dotkne čtvrt milionu lidí. Odborník radí, jak se nespálit

Kolem čtvrt milionu penzistů čeká od 1. července nepříjemná situace. Protože pobírají důchod, ztratí nárok na státní příspěvek k penzijnímu spoření. Zároveň ale nebudou v systému potřebných nejméně 60 měsíců, tj. pět let, aby z něj mohli vystoupit bez toho, aby o příspěvky od státu nepřišli.

"Na jednu stranu je to logické, protože penzijní přípravy na stáří ve chvíli už toho stáří by se měly čerpat. Na druhou stranu je tady spousta pracujících důchodců, kteří prostě nechtějí v těch šedesáti letech začít čerpat a jsou v dobré kondici, nepotřebují ty peníze. Ale takhle stát rozhodl, tak to bude," okomentoval Sedláček ve Snídani.

[chooze:article;value:538770]

Tři rady pro důchodce

Těm, kdo jsou už v důchodu a minimální limit pro délku spoření splnili, doporučuje Sedláček počkat do července a pak systém opustit. Pokud se ale jedná o pracující důchodce, kteří dostávají příspěvky od zaměstnavatele na spoření nebo třeba pronajímají nemovitost, tak těm se podle Sedláčka odcházet nevyplatí.

Nejhůře je na tom třetí skupina, tedy ti, kteří spolu s pobíráním důchodu nepracují a nemají splněný minimální dobu spoření. "Těm doporučuji, aby si snížili úložku na minimum, což je sto korun, a dospoří si pět let, ať mohou v klidu odejít," poradil Sedláček.

[chooze:article;value:536648]

Výběr je možný třemi způsoby, pozor na daně

Vybrat peníze z penzijka je možné třemi způsoby. Buď vše najednou, což volí většina lidí, v tomto případě ale musí zaplatit 15% daň. Druhou možností je renta (tedy měsíční výplata) o délce alespoň tří let. V tom případě se nedaní příspěvky ke spoření od zaměstnavatele, výnosy se ale daní pořád. Třetí možností je renta o délce nejméně deseti let, tam se pak nemusí danit nic.

Toto ale není jediná změna v penzijku. Mění se například výše státního příspěvku vzhledem k výši měsíční částky, kterou si člověk spoří, minimální doba spoření se zvedá na 10 let.

Na celý rozhovor s Janem Sedláčkem se můžete zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.