Změna v praxích při studiu: Ministerstvo chce do výuky zapojit zaměstnavatele

Vychovat si budoucí zaměstnance, aktivně ovlivňovat co se budou ve škole učit a zasahovat třeba i do toho, jaké obory a pro kolik studentů škola otevře. Takové možnosti by mohly firmy mít už od příštího roku. Má jim je otevřít takzvaný systém duální praktické výuky.

"My potřebujeme posílit vliv zaměstnavatelů na podobu odborného zaměstnávání. Oni znají ty současné potřeby a odhadují ty budoucí," uvedl náměstek ministra školství Jiří Nantl (ODS).

[chooze:article;value:568098]

​Se středoškolskými praxemi má zkušenost například i jedna ze stavebních firem na Liberecku. Nový systém praktické výuky by prý uvítala. "Nejenom že to bude smluvní vztah, ale tím, že se ten kluk vyučí a bude v té firmě pracovat, tak to bude mít i perspektivu," popsal jednatel stavební firmy Bohuslav Hamrozi.

Zda firma, která praxi v rámci nového systému poskytuje, splňuje všechny náležitosti by hlídaly zaměstnavatelské svazy, například Hospodářská komora. Dosavadní systém takovou kontrolu nenabízel. "Ta změna, kdy žák získá statut zaměstnance té firmy, tu situaci mění," vysvětlila Helena Úlovcová z Hospodářské komory.

[chooze:article;value:566088]

​Hospodářská komora ale chce do návrhu zákona prosadit větší práva firem. Například povinnou smlouvu mezi společností a konkrétním žákem, dále aby se školy s firmami dělily o státní příspěvky na žáka. Resort školství takové změny nevylučuje. Školy ale mají obavu o zájem firem.

"Ten duální systém předpokládá, že najdeme velmi silného partnera v oblasti průmyslu. Je otázka, jestli v každém tom regionu takového partnera najdeme," doplnil Tomáš Hlaváč z Asociace středních průmyslových škol ČR.

Podle Hospodářské komory bude zájem firem dostatečný. Systém duální praktické výuky ale nebude povinný. Školy, kterým se s firmami nepodaří dohodnout, zůstanou u stávajícího systému praxí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.