Změna ve Fialově kabinetu: Ministryně Helena Langšádlová podala demisi

Ve vládě Petra Fialy (ODS) nastanou změny. Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová se rozhodla rezignovat. Ještě ve středu před jednáním předsednictva strany přitom tvrdila, že cítí podporu vysokých škol, Akademie věd ČR a také Svazu průmyslu a dopravy. Za ní a jejím týmem je obrovský kus odvedené práce, sdělila novinářům.

Středeční jednání TOP 09 ale následně probíralo právě působení Langšádlové v kabinetu a možnou změnu v koaliční vládě. O tom, že "nejneviditelnější" členka pětikoaliční vlády skončí, se ovšem spekulovalo již delší dobu.

[chooze:article;value:550399]

TOP 09 má ve vládě dva ministry, Vlastimila Válka v čele resortu zdravotnictví, a právě Langšádlovou. Koho nominuje strana místo ní, není jasné. Na dnešní odpoledne svolala TOP 09 tiskovou konferenci, kde bude informovat o dalších krocích.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ve čtvrtek odpoledne konkrétní jméno nástupkyně Langšádlové sdělit nechtěla. "S nástupcem, který naváže na práci ministryně Heleny Langšádlové vás seznámíme poté, co o něm rozhodne předsednictvo strany v příštím týdnu. Dnes vám ještě konkrétní jméno prozradit nemohu," řekla Pekarová. Na dotaz, zda ji nahradí ve funkci Matěj Ondřej Havel, předsedkyně strany odpověděla vyhýbavě. "Spekulace o jakýchkoliv jménech nebudu komentovat," sdělila pouze Pekerová

 Langšádlová podle ní bude teď pracovat ve Stálé komisi pro hybridní hrozby. "Chci nadále sloužit této zemi," doplnila ji Langšádlová  

Podle politologa Lukáše Jelínka Langšádlová udělala za 2,5 roku ve funkci kus práce. "Usilovně pracovala na legislativě a snažila se dbát o dobré pracovní podmínky lidí ve výzkumu, zasadila se o to, aby byli pracovníci v akademické sféře důstojně odměňováni," řekl pro TN Live.

Její chybou ale bylo, že široká veřejnost o jejich výsledcích příliš neví. "Udělal velmi chytrý tah, naučila se akademikům naslouchat, byla jejich prodlouženou rukou v politickém prostředí a má jejich slušný respekt. To ale nestačilo, nebyla tolik vidět na veřejnosti," domnívá se Jelínek. "V době sociálních sítí a internetu je důležité být vidět. Je to asi trochu nespravedlivé, ale tak to prostě je," dodal politolog. Nástupcem bude podle jeho názoru spíš kompetentní straník než odborník.

Helena Langšádlová nastoupila v kabinetu po volbách do nově vytvořené funkce ministryně pro vědu a výzkum a nebyla příliš vidět. Za to také zejména v poslední době čelila kritice. 

Není to navíc první změna ve složení kabinetu Petra Fialy. Výměnou vedení si už prošel například resort školství nebo zemědělství. 

Podívejte se na reportáž z Televizních novin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.