Změny daňových výjimek pocítí i rodiny s dětmi. Některé sáhnou hlouběji do kapsy

Téměř osm miliard korun má přinést do státního rozpočtu zrušení 22 daňových výjimek. "Vzali jsme všechny daňové výjimky, které existují, a řekli jsme, zda existují důvody pro to, aby ta daňová výjimka zůstala zachována," vysvětlil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

"To, co se ze zrušení výjimek vybere, jsou skutečně totálně drobné," zhodnotil ekonom Petr Bartoň. S tím souhlasí i ekonom Štěpán Křeček. "U školkovného se jedná o výjimku, která pomáhá především středněpříjmovým a vysokopříjmovým rodinám. Při zrušení této výjimky státní rozpočet ušetří 1,6 miliardy korun, jedná se spíš o menší opatření," řekl.

"Ty rodinné slevy se vždycky týkají relativně malého počtu lidí. Musíte tam mít studenta, případně máte nevydělávající manželku. To je v českých podmínkách relativně drobné," dodal Bartoň. Obyčejných lidí se ale změny daňových výjimek nedotknou jen v rámci rodin. Pocítí třeba zrušení některých benefitů.

[chooze:article;value:504403]

​"Může to mít pro nás dobrou zprávou v tom smyslu, že pokud nám budou chtít naši zaměstnavatelé zvýšit plat, a to budou chtít, protože pořád nemají zaměstnance, tak nám skutečně zvýší plat a nebudou nám to zvyšovat nějakými daňově osvobozenými benefity," dodal Bartoň.

"Jsem šťastná, že je to konec těch stravenek. Na druhou stranu si řeknete, proč tam zůstal příspěvek na stavební spoření, proč tam zůstal odpis z úroku z hypoték, tak se to mělo asi sejmout všechno. Je to ale zvýšení daní, je třeba si to přiznat," uvedla politická komentátorka Lenka Zlámalová.

Odboráři nesouhlasí s celou řadou věcí, které vláda v balíčku navrhuje. "Celý ten balíček je zcela zoufalý, on míří zejména na zaměstnance a na důchodce, to znamená na spotřebu, na benefity, na nemocenskou a její zavedení," řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

[chooze:article;value:504103]

​Vládu tak čeká v rámci tripartity nejspíš velmi těžké vyjednávání. "Jsem sám zvědav, jakým způsobem se bude probírat na jednání tripartity, protože my máme skutečně řadu kritických poznámek," dodal Středula. Podle odborníků může navrhovaný konsolidační balíček ovlivnit i sněmovní volby, které se konají za 2 a půl roku.

"Všechny ty kroky zasáhnou voliče vládní pětikoalice. Zrušení slev na studenta zasáhne voliče Pirátů, zasáhne to voliče Starostů. Zvýšení odvodů OSVČ zasáhne živnostníky, což jsou voliči Občanské demokratické strany," řekl politolog Milan Školník. Vláda chce stihnout první čtení ozdravného balíčku ve Sněmovně ještě do parlamentních prázdnin.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.