Změny od března: Delší evidenční kontroly aut, posun času i dražší MHD

Novinky pro řidiče

Od 1. března se prodlouží platnost evidenční kontroly vozů z dosavadních 30 dnů na jeden rok. "Toto prodloužení platí zpětně i pro již proběhlé evidenční kontroly. Pokud tedy například řidič úspěšně absolvoval evidenční kontrolu v lednu 2023, platí mu nově do ledna roku 2024," stojí na webu ministerstva dopravy.

Nově odpadne i nutnost absolvovat evidenční kontrolu ve chvíli, kdy se provozovatel vozu stává jeho vlastníkem. Tedy především při ukončení leasingu.

[chooze:article;value:491646]

Jednodušší bude navíc i rezervace registrační značky. Od začátku března si zájemci budou moci zarezervovat značku už měsíc před registrací vozu. "Usnadníme práci a ušetříme čas například autodopravcům, kteří si zařizují všechny formality spojené se zařazením nového auta do svých flotil," vysvětlil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

V případě ukončení vyřazení vozu už také nebude nutné dokládat absolvování STK ani žádný další dokument. Nově bude stačit pouze zelená karta.

Změny v MHD

Cestující musí od 1. března počítat s řadou úprav jízdních řádů v městské hromadné dopravě. Změny od začátku měsíce ohlásil například Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Upraveny budou například odjezdy spojů číslo 13, 24 a 26. V pracovní dny přibude několik spojů linky 12, naopak linka 25 bude zrušena. Kompletní přehled naleznete zde.

Kladně vznikne nová zastávka s názvem U Masokombinátu. Zastavovat tam budou linky 608, 614 a 616, které nyní končí na zastávce Pekárny. Prodlouženy budou i všechny spoje podle stávajících jízdních řádů.

Lidé v Brně si budou moci od středy pořídit novou jízdenku s názvem "8 cest". Ta vyjde na 156 korun. Po nástupu si cestující označí jedno políčko a následně může využívat městskou hromadnou dopravu 45 minut. Podrobnosti jsou k dispozici zde.

[chooze:article;value:489472]

Zdražení jízdného

Od začátku března si připlatí lidé, kteří cestují veřejnou dopravou v Jihomoravském kraji. Jízdné podraží v průměru o 17 až 19 %. Kompletní informace včetně ceníku naleznou cestující na webu Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDSJMK).

Rovněž v Sokolově cestující od 1. března zaplatí více za jízdné v MHD. Z 25 na 27 korun se zvedne základní jízdné pro dospělého. Za měsíční jízdenku si lidé připlatí o 50 korun, dospělí tak nově zaplatí 450 korun.

Cena elektřiny pod cenovým stropem

Společnost innogy chystá zlevnit elektřinu pod cenový strop. Nový ceník začne platit od 1. března. "Zákazníci se tak dostanou pod cenový strop o 250 korun. Nabídka platí pro nové i naše stávající zákazníky, kterým aktuálně končí fixovaná smlouva a podepíší smlouvu od 1. března. Stejně jako u dodávek plynu volíme férový přístup a nabízíme pouze smlouvu na kratší období, u elektřiny je to konkrétně 15 měsíců," uvedl na webu ředitel innogy pro maloobchodní marketing David Konvalina.

Posun času

Ani v letošním roce se nevyhneme změně času ze zimního na letní. Ten začne platit v noci 25. března. Lidé by si proto neměli zapomenout v neděli ve dvě ráno posunout čas o hodinu dopředu.

Konec světelného smogu

Platit začne od 1. března v Česku také nová technická norma, jejímž cílem je omezit světelné znečištění a zmírnit tím jeho negativní dopad na lidské zdraví. Dokument rozčleňuje území republiky do pěti zón. Nejpřísnější požadavky ministerstvo životního prostředí klade na světelné zdroje v nezastavěných oblastech.

[chooze:article;value:491752]

"Chtěli jsme zajistit nejvyšší stupeň ochrany zejména v přírodních územích, tedy nezastavěných," uvedl náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). A dodal, že jednotlivé normy určují horní limity světelně-technických parametrů tak, aby byly vytvořeny dostatečné světelné podmínky pro konkrétní činnosti, ale zároveň také omezeny nežádoucí účinky světla na okolní prostředí.

Změna návštěvnického ceníku na Pražském hradě

Správa Pražského hradu od března rozšíří možnosti prohlídky nejnavštěvovanější české památky i lánského zámku. Nabídne nové komentované prohlídky, lidé se dostanou do běžně nepřístupných objektů. Částečně se také změní dosavadní ceny vstupného. Zájemce budou po hradním areálu provázet i kurátoři.

​Města i obce mění veřejná osvětlení. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.