Změny od června: Zvýší se důchody, obchodní řetězec mění otevírací dobu

Valorizace důchodů

Vzhledem k vysoké inflaci se v červnu uskuteční mimořádná valorizace důchodů. Základní výměra zůstane stejná, každý penzista ale dostane od státu navíc 400 korun a k tomu ještě poroste procentní výměra o 2,3 %. Průměrný starobní důchodce tak od června bude dostávat o 750 korun více a průměrný důchod po valorizaci překročí 20 tisíc korun. 

Na kalkulačce níže si můžete spočítat, o kolik se vám tento měsíc zvýší penze. 

Zdroj: Peníze.cz - Valorizace důchodu

Oznámení této valorizace provázely silné emoce, důchody totiž sice porostou, avšak pomalejším tempem. Pokud by vládní návrh neprošel, měli by důchodci od tohoto měsíce průměrně o 1 770 korun více. 

[chooze:article;value:495360]

​Levnější elektřina

Od 1. června Pražská plynárenská zlevňuje elektřinu v rámci základního ceníku, a to v průměru o 19 %. Domácnost v bytě, která využívá elektřinu na svícení, vaření a provoz běžných spotřebičů, ročně ušetří zhruba necelé tři tisíce korun. 

"V tomto roce již podruhé snižujeme našim zákazníkům ceny dodávaných energií a věřím, že kromě zázemí silného dodavatele, stability dodávek a doplňkových služeb jim tak nabízíme i zajímavé cenové podmínky," řekl předseda představenstva společnosti Martin Pacovský. 

Od 1. června ceny elektřiny snižuje také Centropol. U hlavního produktu na dobu neurčitou Bez závazku nabízí novou cenu 5 457 korun (s DPH) za MWh. 

Lidl mění otevírací dobu

Obchodní řetězec Lidl si pro zákazníky přichystal od 1. června velkou změnu. U více než 250 z 316 prodejen v Česku prodlužuje otevírací dobu. "Chceme tímto krokem vyjít vstříc zákazníkům, kteří mají stále větší zájem o nákupy ve večerních hodinách," vysvětlila Iveta Barabášová z tiskového oddělení Lidlu. 

[chooze:article;value:505910]

​Otevírací doba se u těchto prodejen prodlužuje vždy o hodinu. Některé tak mají nově otevřeno do 21 hodin místo 20, některé do 22 hodin. Seznam dotčených poboček naleznete zde

Vlaky z Brna na vídeňské letiště

Pod záštitou brněnského magistrátu bude od 11. června zavedeno nové vlakové spojení mezi Brnem a vídeňským letištěm. Od loňského roku provoz zajišťovala společnost RegioJet v rámci pilotního projektu, novým (a jediným) provozovatelem bude Gepard Express. Ten na svých webových stránkách informuje, že zajistí šest spojů denně v obou směrech. 

"Odjezd z hlavního nádraží v Brně je ve 2:07, odjezd z vídeňského letiště ve 23:23 hodin," uvádí společnost. 

Kotlíkové dotace

Nízkopříjmové domácnosti mohou opět žádat o kotlíkové dotace. Konkrétní termíny se budou lišit podle krajů, které dotační výzvy musí spustit do konce června. Například Královéhradecký kraj na svých stránkách informoval, že výzvu vyhlásí ve druhé polovině měsíce. 

[chooze:article;value:505235]

Meteorologické léto

Spolu s červnem se nám také mění roční období –⁠ hned prvního startuje meteorologické léto. S tím souvisí i začínající sezóna letních koupališť, která se otevírají pro návštěvníky.

Mnohá z nich ale musela kvůli zvýšeným nákladům zdražit vstupné. Například prostějovský Aquapark Koupelky zahajuje sezónu 2. června a zvýšil ceny o 15 až 20 procent. Naopak pražské biotopové koupaliště Lhotka, které spouští po zimní pauze provoz už 1. června, má vstupné stejné jako loni. 

Některá koupaliště dokonce mají vzhledem k hezkému počasí už několik dní otevřeno: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.