Změny od dubna: Výplata důchodů se posune, řada lidí si připlatí za jízdenky

Změny ve veřejné dopravě

Duben přináší změny, které pocítí cestující ve Středočeském kraji v rámci Pražské integrované dopravy (PID). Od 1. dubna si lidé připlatí za krátkodobou jednotlivou jízdenku. Patnáctiminutová doposud stála 14 korun, nově je její cena 20 korun. Dochází zároveň ke zrušení 30minutové jízdenky za 22 korun. 

Cílem změny je přimět cestující, aby raději využívali předplatné. Dobrou zprávou pro Středočechy může být, že od 1. dubna zlevnily celodenní jízdenky v rámci PID. Všechna vnější pásma stojí 140 korun místo 180, Praha + pásma 1–4 jsou nově za 160 korun místo 200 a Praha + všechna vnější pásma za 240 místo původních 300 korun. Další informace o změnách jízdného ve Středočeském kraji najdete na stránkách PID

[chooze:article;value:493861]

​Od 1. dubna nastávají změny také ve veřejné dopravě v Plzni a Plzeňském kraji. Senioři mohou bezplatně cestovat už od 65 let, hranice se tak snížila o pět let. Rozšířily se také skupiny, které mají nárok na zlevněné jízdné, informují Plzeňské městské dopravní podniky na svých webových stránkách. Kromě studentů se to týká třeba válečných veteránů nebo lidí v hmotné nouzi. 

Výplata důchodů

Kvůli Velikonocům se mění tři dubnové termíny výplaty důchodů. Ti, kteří jej měli dostat 6. dubna, ho budou mít o den dříve, tj. 5. dubna. Důchody s termínem 8. dubna se dokonce posouvají o dva dny dopředu, a to na 6. dubna. Důchody s termínem 10. dubna budou vypláceny až 11. dubna. 

Otevírací doba o Velikonocích

Kvůli velikonočním svátkům nás v dubnu čeká ještě jedna změna, a to v otevírací době obchodů. Státní svátky jsou jak pátek, tak pondělí, pouze druhý z nich ale patří mezi ty, kdy musí mít obchody nad 200 metrů čtverečních ze zákona zavřeno (více informací se dozvíte v tomto článku). 

[chooze:article;value:496165]

Přijímací zkoušky

V dubnu se koná jednotná přijímací zkouška na střední školy a gymnázia. První řádný termín u čtyřletých oborů a nástavbového studia je 13. dubna, druhý 14. dubna. U šestiletých a osmiletých gymnázií je první zkouška 17. dubna, o den později se koná druhý řádný termín. 

Zápisy do škol

Od 1. do 30. dubna také proběhnou zápisy do prvních tříd základních škol. Přesný termín si školy a jejich zřizovatelé stanovují sami, například v Českých Budějovicích a Mostě se bude zápis konat ve dnech 13. a 14. dubna, v Pardubicích 19. až 20. dubna. 

Dopravní omezení

U řidičů ještě na chvíli zůstaňme. Pro ty, kteří cestují po dálnici D1, totiž nemá Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) moc dobrou zprávu –⁠ už 1. dubna startují stavební práce mezi Vyškovem a Kroměříží. "Opravíme hlavní trasu v km 229–254 včetně exitů 230 Vyškov-východ, 236 Ivanovice na Hané a 244 Mořice," upřesnilo ŘSD. Šoféry tak v tomto úseku čekají zúžené pruhy a objízdné trasy. Oprava má trvat do konce července. 

[chooze:article;value:494724]

​Prvního dubna silničáři zahajují také další fázi příprav na letošní opravy Barrandovského mostu v Praze. Omezení mají být jen mírná, ve Strakonické ulici bude uzavřená část jízdního pruhu, a to až do poloviny května. 

Zámky a hrady sezona

V dubnu také startuje sezona hradů a zámků. Své brány návštěvníkům otevírá například Blatná na jihu Čech, středočeský zámek Dobříš, slezský Dívčí hrad nebo šumavský Kašperk. 

Nové povinnosti zaměstnavatelů

Od 1. dubna vstupuje v platnost novela zákona lex Ukrajina, která ukládá zaměstnavatelům povinnost nahlašovat České správě sociálního zabezpečí (ČSSZ) nástup každého zaměstnance s dočasnou ochranou, který pracuje na dohodu. Jedná se zejména o uprchlíky z Ukrajiny. Tuto povinnost budou mít i v případě, kdy dohoda nepodléhá pojistným odvodům. 

Konec zimních pneumatik

Od dubna už většina řidičů nemusí mít zimní pneumatiky, zákon totiž stanovuje jejich používání od 1. listopadu do 31. března. Nelze to samozřejmě aplikovat plošně, užívání zimních pneumatik je totiž dále podmíněno souvislou vrstvou sněhu. To se ale řidičů na většině území Česka netýká. 

Podívejte se na přehled míst, kam vyhodit staré pneumatiky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.