Změny od května: Vyšší pokuty v MHD, dotace na soláry a dopravní omezení v Praze

Zdražení jízdného

Od 1. května podraží ceny jízdenek v městské hromadné dopravě v Příbrami. Nově budou lidé od 15 do 60 let platit 18 korun při platbě v hotovosti nebo bankovní kartou u řidiče. V případě platby čipovou kartou zaplatí cestující 14 korun. Děti od šesti do patnácti let zaplatí devět korun, v případě využití čipové karty sedm korun. Ceny měsíčních jízdenek se zvýší z 300 na 340 korun pro starší 15 let a ze 150 korun na 170 korun pro děti, studenty a seniory. Více se dozvíte zde.

Zvýšení pokut

Pokuty za černou jízdu v brněnské městské dopravě se od 1. května zvýší. Ze současných 800 korun uhradí cestující bez jízdenky na místě revizorovi hotově nebo kartou 1 000 korun. V případě pozdějšího zaplacení částka činí 1 500 korun. K tomu se však ještě připočítává 25 korun, což je cena základní jízdenky.

[chooze:article;value:488983]

"Jezdit bez jízdenky se nevyplatí. Od května zvyšujeme sankci za jízdu na černo a současně posilujeme tým revizorů," avizoval dopravní podnik na facebooku. Zdražení na tisícovku bude navíc platit nejen v Brně, ale na celé jižní Moravě ve všech prostředcích integrovaného dopravního systému (IDS).

Změny v MHD

V pondělí 1. května skončí v ulici Žabovřeská v Brně dlouhodobá výluka tramvají. Obnoven tak bude provoz v úseku Pisárky – Vozovna Komín.

Se změnami v jízdních řádech musí počítat obyvatelé Znojma. Město se totiž chystá zabránit zpoždění páteřních linek 802 a 804, změní se také doba odjezdů autobusů od nemocnice a přibude i nový víkendový spoj do Mramotic. Podrobnější informace jsou k dispozici na webu.

Nová dotace

Domácnosti s nízkými příjmy budou moci nově od května žádat v rámci dotace Nová zelená úsporám Light (NZÚ Light) o dotaci na pořízení solárních systémů pro ohřev vody. Lidé mohou získat až 90 tisíc korun.

"Rozšiřujeme podporu v NZÚ Light i na instalace solárních systémů, které dokážou pokrýt až 80 % spotřeby tepla na ohřev vody a domácnostem tím ušetřit tisíce korun," uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:498344]

Program NZÚ Light je určený pro vlastníky rodinných domů nebo trvale obývaných chat a chalup z řad seniorů, invalidních důchodců ve 3. stupni nebo rodin, které pobírají nebo od loňského 12. září alespoň chvíli pobíraly příspěvek na bydlení. Bližší informace jsou dostupné zde.

Druhá etapa rekonstrukce mostu v Praze

Už 15. května odstartuje druhá etapa oprav Barrandovského mostu v Praze. Ten tvoří klíčovou dopravní tepnu v metropoli, kterou denně projede 144 tisíc aut. Rekonstrukcí nyní projde severní polovina jižního mostu a barrandovská rampa z ulice K Barrandovu. Přehled všech omezení naleznete v tomto článku na webu TN.cz.

Konec bankovního kódu 6100

Od 15. května definitivně zanikne bankovní kód 6100. Ten se při platbách uvádí za lomítkem u čísla účtu. Jedná se totiž o kód bývalé Equa bank, která se spojila s Raiffeisenbank (RB). Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) upozornila, že po tomto datu už nebude možné zasílat žádné platby na bankovní účet s tímto kódem.

Snížení ceny zemního plynu

Pražská plynárenská od 1. května sníží ceny zemního plynu pod vládou stanovený cenový strop, a to na 2 904 Kč/MWh. "Zákazníci mohou dále od stejného data využít nové fixované ceny zemního plynu i elektřiny. Ty budou v obou případech s fixací na jeden rok a taktéž pod vládou stanoveným cenovým stropem," stojí ve zprávě společnosti.

[chooze:article;value:470936]

Výplata důchodů

Kvůli státnímu svátku se v květnu mění termín výplaty všech důchodů. Lidé, kteří penzi měli dostat 8. května, peníze dostanou o den později, tedy 9. května. Nebude to však naposledy, kdy se letos termín změní. Kompletní přehled najdete v tomto článku na TN.cz.

Otevírací doba obchodů

Dva květnové svátky letos vychází na pondělí, většina pracujících a školáků se tak může těšit na prodloužený víkend. Zatímco však o Svátku práce 1. května si lidé normálně nakoupí, na Den vítězství 8. května budou všechny obchody zavřené. Jaká bude otevírací doba, zjistíte zde.

Dny otevřených dveří

Zájemci budou moci od května navštívit objekty spravované Úřadem vlády. Dny otevřených dveří odstartují 1. května prohlídkami Hrzánského paláce na Hradčanech a skončí 17. listopadu zpřístupněním Kramářovy vily.

Celkem je v plánu 14 otevíracích dnů, z toho šest v Kramářově vile, po třech v Lichtenštejnském a Hrzánském paláci. O státních svátcích 28. září a 28. října si navíc veřejnost bude moci prohlédnout i Strakovu akademii.

Pokračovat budou každou sobotu také prohlídky zahrady Strakovy akademie. Ta se poprvé otevře návštěvníkům letos 6. května. Prohlídky v objektech budou probíhat od 9 do 16 hodin, zahrada se otevře vždy v 10 a zavírat bude v 18 hodin. Více informací se dozvíte na webu vlády.

Opravy Barrandovského mostu pokračují. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.