Změny od ledna: Vyšší daně, dražší cigarety, novinky pro řidiče

Valorizace důchodů

Díky pravidelné valorizaci se v lednu zvýší všechny druhy důchodů (starobní, invalidní, vdovské/vdovecké i sirotčí). Změnu provede Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) automaticky, není třeba o ni žádat. Výše základní výměry důchodu pro rok 2024 se zvyšuje o 360 korun na 4 400 korun měsíčně. Nově budou valorizační oznámení těm, kteří pobírají pouze jeden druh důchodu, a dostávají ho na bankovní účet, zaslána elektronicky prostřednictvím "zprávy pro příjemce".

Rodičovský příspěvek

Zvyšuje se rodičovský příspěvek ze 300 tisíc na 350 tisíc korun, v případě vícerčat ze 450 tisíc na 525 tisíc korun, a to u dětí, které se narodí od 1. ledna 2024, nebo které budou od tohoto dne svěřeny do trvalé péče nahrazující péči rodičů. Součástí novely zákona je také zkrácení maximální doby pobírání rodičovského příspěvku. Dosud to bylo do 4 let věku dítěte, nově to bude do jeho 3 let věku.

[chooze:article;value:534857]

Platy lékařů

Od 1. ledna 2024 budou mít lékaři po absolvování lékařské fakulty příjem vyšší o 5 000 korun, lékaři po ukončeném základním kmeni o 8 000 a po atestaci vyšší o 15 000 korun. "Jsme velmi rádi, že jsme dosáhli dohody. Od příštího roku dostanou lékaři výrazně přidáno," řekl po dlouhých a složitých jednáních se zástupci lékařů náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník. 

Úhradová vyhláška

Příští rok se změní úhradová vyhláška, která počítá  s meziročním nárůstem úhrad ve všech oborech zdravotní péče. Na tu tak míří o více než 35 miliard korun navíc.

Minimální mzda

Od ledna 2024 naroste minimální měsíční mzda na 18 900 korun. Většina lidí má ale garantované minimum, které je označované jako zaručená mzda. Také toto minimum se pro rok 2024 zvyšuje, ovšem je u některých profesních skupin. Návrh ministerstva práce a sociálních věc vláda schválila v prosinci 2023.

Dražší cigarety a tabák

Od 1. ledna 2024 se zvýší sazba spotřební daně z cigaret, tabáku ke kouření, doutníků a cigarillo o 10 %. V období let 202 až 2027 sazby spotřební daně u těchto výrobků dále. V letech 2024 až 2027 dojde k pravidelnému zvyšování sazby daně u zahřívaného tabáku o 15 %.

[chooze:article;value:529275]

Vyšší daně

Vládní úsporný balíček významně mění daň z nemovitosti. Nejen že se zvýší, ale přesouvá určité stavby do jiných sazeb. Týká se to garáží, rekreačních objektů, ale také částí domů k pronájmu. Daň pro právnické osoby se zvýší z 19 na 21 procent.

Balíček znovuzavede nemocenské pojištění zaměstnanců ve výši 0,6 %. 

Sníží se sleva na dani na manželku, ta se nově omezí výhradně na manžela či manželku pečující o dítě pouze do tří let věku. Ruší se školkovné a sleva na dani na studenta. Dalším omezením je osvobození nepeněžních benefitů zaměstnancům.

Penzijní a zdravotní pojištění

Nově založené penzijní i životní pojištění méně výhodné v minimální době trvání. Dosud stačilo pět let, abyste získali státní příspěvek nebo daňové odpočty při splnění dalších podmínek.  Od 1. ledna 2024 budete muset mít penzijní spoření či životní pojištění v platnosti minimálně10 let.

Změny pro řidiče

Rok 2024 přinese velkou novinku pro mladé budoucí řidiče. Ti budou moci zahájit výcvik už v 15 letech a 6 měsících, ale pouze pod dozorem mentora. Závěrečné zkoušky pak absolvují již v17 letech.

Dále se zvednou pokuty za některé přestupky a dražší budou od března i dálniční známky, roční vyjde na 2 300 korun.  

Bude jednodušší bodový systém na tři pásma, zpřísní ale se tresty za nejzávažnější přestupky. Řidičům končí s novým rokem povinnost mít u sebe při jízdě řidičský průkaz a osvědčení o vozidle. Novela zákona zavádí také řidičský průkaz na zkoušku. Podrobně jsme o změnách psali zde.

[chooze:article;value:519034]

Přijímačky na SŠ

V příštím roce budou moci uchazeči o studium na střední škole nově podávat 3 přihlášky. Navíc se posouvá pro jejich podání z 1. března už na 20. února.

Vodné s točné

Od ledna 2024 si zaplatíme více za vodu. DPH povyroste z 10 na 12 %. Vodárenské společnosti si ale naúčtují nejen navýšenou daň. Řadě z nich se zvyšují i provozní náklady, které se do účtů domácností také započítají. O tom, jak zvednou ceny jednotlivá města, jsme psali zde

Spousta měst po celé republice zdraží i svoz komunálního odpadu. Platit budou lidé také tam, kde byla likvidace mnoho let zdarma. Důvodem zvedání cen jsou ve většině případů rostoucí náklady na likvidaci odpadů.

[chooze:article;value:532184]

​Změny v dopravě

V roce 2024 se změní jízdní řád v regionální vlakové dopravě. Provoz na některých tratích v hlavním městě Praze a Středočeském kraji ovlivní stavební činnost, výluky a další omezení. Změny na tratích zaznamenají cestují téměř ve všech regionech

V některých městech se mění trasy a jízdní řády spojů městské hromadné dopravy. Například s platností od 2. ledna Dopravní podnik Ostrava upravuje jízdní řád autobusových a trolejbusových linek, včetně změny názvů a obsluhování vybraných zastávek. Změn dozná rovněž jízdní řád třeba v Českých Budějovicích nebo v Pardubicích.

V Olomoucí zase zdraží papírové jízdenky MHD, a to i případě, že ji cestující uhradí platební kartou. Při koupi elektronických jízdenek se v hanácké metropoli nic nemění.

Přehled novinek pro studenty, rodiče, učitele nebo nepedagogické pracovníky v roce 2024:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.