Změny od prosince: Češi si připlatí za jízdenky, někde zdraží i teplo

Vyšší ceny za teplo

Vlna zdražování tepla bude pokračovat i v nadcházejícím měsíci. Některé teplárny už ceny navýšily (Teplárny Brno, Jablonecká energetická,...), jiné upraví ceny zákazníkům od nového roku (ČEZ Teplárenská). Společnost Pražská teplárenská zvýší ceny tepla pro domácnosti přibližně o 12 až 15 procent od 1. prosince. Důvodem zdražování je růst nákladů, zejména pak na paliva a u emisních povolenek. Nové ceníky najdete zde.

Novela energetického zákona

Výrobci elektřiny budou muset od prosince řešit povinnost platit odvody z nadměrných příjmů za její prodej. Novelu energetického zákona, která zavádí horní hranici cen elektřiny u výrobců, podepsal v pondělí prezident Miloš Zeman.

Stát plánuje na odvodech vybrat asi 80 miliard korun ročně, mají sloužit ke kompenzacím za vysoké ceny energií. Odvod se má vztahovat na elektřinu vyrobenou až do konce příštího roku, bude tvořit 90 procent z rozdílu mezi prodejní cenou a zákonem stanovenou cenou za megawatthodinu. Maximální ceny u výrobců elektřiny se budou lišit podle zdroje a měly by zaručit i přiměřený zisk.

[chooze:article;value:477204]

Povinné omezení spotřeby elektřiny

Od čtvrtka platí v celé Evropské unii povinné omezení spotřeby elektřiny v částech dne s nejvyšší spotřebou, a to o pět procent. Cílem je co nejvíce snížit využívání drahé výroby z plynu. Spotřební špičku v Česku stanoví na základě statistik Energetický regulační úřad (ERÚ). Jak budou opatření vypadat, zatím není jasné.

Dražší cestování vlakem

Ceny jízdenek ve vlacích Českých drah od 11. prosince vzrostou o 15 procent. Zdražení v tomto rozsahu se dotkne tzv. kilometrických tarifů. Ministerstvo dopravy pak stejné navýšení plánuje pro systém jednotného tarifu (SJT) One Ticket. Cestující si ale připlatí i za další služby. Důvodem největšího zdražení na železnici za poslední roky má být inflace. Více podrobností najdete zde.

Změny v MHD

Od 11. prosince nastanou změny nejen při cestách vlakem, ale v některých městech i u hromadné dopravy. Ostravský dopravní podnik ponechá ceny jízdného v MHD stejné jako dosud, dopravce však zjednoduší nabídku jízdenek a některé už tak nebude možné koupit. Nově budou v prodeji například jen měsíční a roční dlouhodobé časové jízdenky pro všechny kategorie zákazníků. A novinkou je pak věrnostní program 10 + 2. Pokud si cestující koupí deset 30denních nepřenosných kupónů v řadě za sebou, získá následující dva měsíce zdarma. Více informací zde.

[chooze:article;value:477172]

Provoz služby Nahlížení na vybrané údaje končí

Provoz služby Nahlížení na vybrané údaje, která dosud umožňovala přístup k vybraným datům uživatelů vedených finančním úřadem jako zobrazení osobních daňových účtů, přehled písemností nebo přístup k osobnímu daňovému kalendáři, k 30. 11. 2022 skončil. Uplynulo přechodné období devíti měsíců, po které byla služba Nahlížení na vybrané údaje dostupná. Od prosince již nebude možné se k této službě přihlásit. Původní funkce Daňové informační schránky (DIS) se dočkaly modernizace a veřejnost je nalezne ve zbrusu nové Daňové informační schránce Plus (DIS+).

Česká pošta končí s další službou

Česká pošta se zbavuje produktů, které jsou pro ni ekonomicky nevýhodné nebo o ně není ze strany zákazníků zájem. Na konci letošního roku tak z nabídky zmizí například i předplacená služba Balík Komplet. Než se tak stane, mohou zákazníci využít ještě poslední speciální akce. Od 1. listopadu až do vyprodání zásob, nejpozději však do konce prosince 2022, si mohou lidé zakoupit produkt za zvýhodněnou cenu 99 korun pro velikost S a za 109 korun pro velikost M. Mimo marketingovou akci stojí Balík Komplet 139 korun pro velikost S a 169 korun pro velikost M. Více informací zde.

Česká města se potýkají s drahotou. Mnohá zdražují svoz odpadu a jízdné:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.