Změny od února: Cenový strop na plyn, dražší školní obědy i mobilní tarify

Zastropování cen plynu

Země Evropské unie (EU) už v prosinci schválily omezení cen plynu. Státy by cenový strop měly začít uplatňovat na všech burzách od 15. února. Ministři dohodli maximální cenu ve výši 180 eur (přibližně 4 293 korun). Podrobnější informace naleznete v tomto článku na TN.cz.

Česká pošta zdražuje

Klienty České pošty čeká další zdražování. Od 1. února se zvedne cena za podání poštovních poukázek typu B. Ty slouží k vnitrostátním platebním stykům a vyplácení peněz příjemci z účtu. Změna se dotkne například vyplácení nemocenského pojištění či přeplatků OSVČ. Naopak zdražení se nedotkne výplat důchodů v hotovosti. Kompletní ceník je dostupný na stránkách České pošty.

[chooze:article;value:486235]

Vodafone zvýší ceny svých služeb

Zdražování oznámil také mobilní operátor Vodafone. Zvýšení cen se týká paušálních mobilních tarifů. Nový ceník začne platit od 26. února. "Ceny měsíčních balíčků mobilních služeb Vodafone navyšujeme o devět procent pro firemní i nefiremní zákazníky. Ceník se nemění u předplacených karet ani u služby Vodafone TV. Pokud má zákazník na aktuální služby nějaké zvýhodnění, nová cena ho zohlední," informoval na webu operátor.

Dražší obědy ve školách

Od 1. února mohou školní jídelny zdražit. Umožňuje to novelizovaná vyhláška o školním stravování ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Ceny hlavního jídla se tak mohou zvednout o 20 %, v případě přesnídávek a svačinek dokonce o 30 %. Důvodem je zvyšování cen potravin. Více informací najdete v tomto článku.

Systém automatického postihování přestupků

Ve Vendryni na Frýdecko-Místecku spustí Správa železnic na tamním přejezdu ostrý provoz automatizovaného systému, který zaznamenává a vyhodnocuje přestupky. "Pro řidiče takový přestupek na železničním přejezdu znamená záznam sedmi bodů do jeho bodového hodnocení, vedle toho mu hrozí také pokuta až 5 000 korun a zákaz řízení motorových vozidel až na šest měsíců," upozornil ředitel dopravní policie Jiří Zlý.

Kamery jsou dokonce schopné zaznamenat protiprávní jednání také v případě mlhy, sněžení nebo při zhoršených podmínkách a rozeznat i zahraniční vozy. Další informace jsou dostupné zde.

[chooze:article;value:483804]

Sleva na pojistném

Zaměstnavatelé mají od 1. února možnost využít slevy na sociálním pojištění pro určitou skupinu svých zaměstnanců. "Možnost využít slevu je v případě, pokud zaměstnají pracovníky, kteří jsou mladší 21 let, studují, jsou starší 55 let, pečují o dítě do 10 let, jsou zdravotně postižení, případně čerstvě absolvovali rekvalifikaci," informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Sleva se má vztahovat na zaměstnance, kteří pracují osm až 30 hodin týdně. Výše slevy za kalendářní měsíc činí pět procent z úhrnu vyměřovacího základu pracovníka. Podrobnější informace jsou dostupné na webu České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Změny v MHD

Cestující od 1. února musí také počítat s některými úpravami jízdních řádů v městské hromadné dopravě. Například v Olomouci se bude změna týkat autobusových linek 15, 16 a 21, a to především jejich odjezdů. Další informace naleznete zde.

Jihlavě zase spustí provoz nové trati do Bedřichova. Začne tak jezdit nová autobusová linka číslo 2 a trolejbusové linky G a H. Kompletní přehled je dostupný na webu.

[chooze:article;value:484735]

Od 27. února začnou v Plzni jezdit dvě nové autobusové linky městské hromadné dopravy. Povedou z Lochotína do oblasti Borská pole. Vedení města počítá s provozem v pracovní dny v základním intervalu přibližně 60 minut, ve špičce 30 minut.

Jarní prázdniny

Už v pondělí 6. února odstartují jarní prázdniny. Ty následně v týdenních intervalech proběhnou ve všech okresech napříč Českou republikou. Poslední turnus pak bude od 13. do 19. března 2023. Kompletní přehled termínů v jednotlivých okresech naleznete zde.

Kvůli zdražování přibývá pracujících seniorů. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.