Změny od září: Levnější energie, jiné vlaky i dražší výplata důchodů

Energie zlevní

Pražská energetika (PRE) zlevní od 1. září plošně silovou elektřinu a plyn pod úroveň cenového stropu. Snížení cen se bude týkat přibližně 700 tisíc odběratelů elektřiny a téměř 30 tisíc odběratelů plynu, což je drtivá většina klientů společnosti. Všem svým současným zákazníkům, kteří nemají fixovanou cenu, zlevní plyn také energetická společnost E.ON. Týkat by se to mělo přibližně 140 tisíc klientů. Oproti současnosti jim klesnou ceny o 16 procent, vůči vládnímu cenovému stropu pak budou nižší až o čtvrtinu. V řádu týdnů prý společnost zvažuje i snížení cen elektřiny.

V průběhu září by měly zlevňovat i další energetické společnosti. Na nový atraktivnější ceník se během nového měsíce mohou těšit také klienti společnosti ČEZ.​ Se snižováním záloh počítá také Pražská plynárenská. Podrobnosti najdete v tomto článku na TN.cz.

Podzimní nemoci

S blížícím se podzimem lékaři varují před sezonou respiračních onemocnění. Zejména starší lidé a rizikové skupiny obyvatel by se proto měli nechat naočkovat proti chřipce. Letos poprvé budou k dispozici pro lidi nad 60 let také vakcíny proti RS virům, které si lidé budou moci nechat naočkovat právě od září. Očkování ale není hrazené zdravotními pojišťovnami a stojí zhruba 5 tisíc korun. Některé pojišťovny na něj ale budou přispívat.

MHD po prázdninách

Se začátkem září a návratem dětí do škol se každoročně částečně mění provoz městské hromadné dopravy. Především se do provozu vrací školní linky a MHD po celé republice tak bude opět fungovat v "neprázdninovém režimu". České dráhy zase v souvislosti s koncem prázdnin a návratem školáků do měst posílí některé dálkové spoje.

Se začátkem září také některé dopravní podniky zvyšují ceny jízdného v městské hromadné dopravě. Čeká to třeba obyvatele Zlína nebo Olomouce, naopak děti ve Znojmě budou mít od září levnější jízdenky. Více informací najdete v tomto článku na TN.cz.

Výplata důchodů

Důchodcům od září zdraží výplata důchodu v hotovosti prostřednictvím České pošty. "Od 1. 9. 2023 zaplatí klient za každou splátku důchodu částku 35 korun namísto původních 29 korun," uvedla na svých stránkách Česká správa sociálního zabezpečení. Výplatu v hotovosti v Česku využívá přes 620 tisíc osob.

[chooze:article;value:520148]

Lanovka na Sněžku zlevní

Cena lanovky na Sněžku bude od 1. září nižší. Zatímco v červenci a srpnu platili dospělí za jízdenku Pec pod Sněžkou – Sněžka a zpět 680 korun, tak od 1. září až do 30. června příštího roku to bude 520 korun, pro držitele Karty hostů, kteří jsou ubytovaní v Peci pod Sněžkou, 360 korun.

Změna zdravotní pojišťovny

Každý rok mohou Češi změnit svou zdravotní pojišťovnu, vždy ale buď k 1. lednu, nebo k 1. červenci. Pokud tedy přemýšlíte nad změnou, nejbližší termín je 1. ledna 2024. Abyste tak mohli učinit, musíte ale o změnu zažádat nejpozději do 30. září 2023. Tento den je tak zároveň poslední šancí pro změnu zdravotní pojišťovny od začátku příštího roku.

Barrandovský most

Řidiče v Praze potěší, že od 3. září se vrací do normálu provoz na vytíženém Barrandovském mostě. Opravy mostu letos zahájili silničáři 15. května. Na severní část mostu se vrátí opět příští rok na jaře.

Podívejte se, jak proběhla zatěžkávací zkouška na Barrandovském mostě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.