Změny v jízdních řádech. První dopravci oznámili, co nás čeká příští rok na dráze

České dráhy

Od prosince obyčejně začíná platit nový jízdní řád pro nadcházející rok. České dráhy zatím představily nový jízdní řád pro dálkové a mezinárodní spoje, pro regionální spoje jej zveřejní asi za měsíc. V roce 2024 je v plánu více spojů do Polska a z Moravy do Vídně, častěji také pojede druhý pár vlaků Praha–Vídeň. České dráhy rovněž nasadí nové netrakční jednotky ComfortJet.

"Doplníme spojení do Polska přes Bohumín o další dva vlaky, jeden do Krakova a jeden do Vratislavi, na které o rok později naváže další rozšíření nabídky o čtyři páry nových vlaků Praha– Gdyně přes polskou Vratislav. Naší vizí je nabízet v budoucnosti i další nové spoje, například do dánské Kodaně nebo na jih Rakouska do Klagenfurtu a Villachu, odkud je možné pokračovat do Itálie, Slovinska nebo Chorvatska," řekl generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.

Jako největší novinku na příští rok představují České dráhy nasazení vozů ComfortJet do zkušebního provozu u vybraných spojů InterCity mezi Prahou a Ostravskem a na pár vlaků Bohumín – Praha – Františkovy Lázně. Dráhy tak budou postupně vyřazovat starší vozy.

Dálkové spoje v Česku

Co se týče vnitrostátních dálkových spojů, ČD oznámily mírné zkrácení cestovních časů vlaků SC Pendolino z Ostravy-Svinova do Prahy hl. n. o zhruba 12 minut na 3 hodiny a 1 minutu. O čtyři minuty na 1 hodinu a 38 minut se zkrátí cestovní doba mezi Prahou a Českými Budějovicemi, naopak mezi Prahou a Plzní se kvůli modernizaci dalších úseků koridoru kolem Berounky prodlouží jízdní doby. Například u vlaků InterCity to bude až o 8 minut na 1 hodinu a 23 minut v obou směrech.

Dráhy obnoví ranní přímé spojení Karlových Varů s Ostravskem vlakem SC Pendolino, který bude odjíždět z Karlových Varů v 5:48 a do Ostravy hl. n. přijede ve 12:44. 

Polsko

Do Polska přes Bohumín budou podle nového jízdního řádu jezdit dva páry nových spojů. Jeden pár vlaků představuje spoj EC Danubius Vídeň–Břeclav–Bohumín–Krakov a zpět, který doplní nabídku spojení mezi Rakouskem a Polskem po hlavní trase přes Břeclav, Hodonín, Otrokovice, Přerov, Hranice na Moravě a Ostravu. Ve směru do Polska pojede v odpoledních hodinách a ve směru do Rakouska dopoledne.

Druhý pár nových vlaků pojede v trase Bohumín (19:35) – Vratislav (21:30/6:25) – Bohumín (8:25), bude navazovat na vlak EC Danubius a zajistí přepravu přímého vozu do a z Vratislavi, z a do Vídně přes střední a jižní Moravu. Na území Polska se zkrátí cestovní časy některých spojů až o desítky minut. Týká se to spojů mezi Českem a Varšavou, Krakovem či Gdaňskem.

Německo

V Německu končí odkloňování vlaků přes Falkenberg/Elster, které se tak vrací na původní trasu, což znamená zrychlení cestování mezi Drážďany a Berlínem. Díky tomu se zkrátí cestovní časy mezi Prahou a Berlínem až o 18 minut, tj. na 4 hodiny a 18 minut.

Přibližně od poloviny srpna do konce jízdního řádu 2024 bude kvůli rozsáhlé výluce uzavřena trať Berlín–Hamburk a všechny spoje Berliner budou mít konečnou v Berlíně. Pro další cestu do Hamburku, Kielu a dalších severoněmeckých měst bude nutné v Berlíně přestoupit na vnitrostátní spoje DB. Obnovení přímého spojení na sever Německa se plánuje znovu v jízdním řádu 2025.  

V případě linky Západní expres Mnichov–Praha bude nově na území Německa mezi Mnichovem a Schwandorfem rozdělený spoj Mnichov – Praha / Hof na dva samostatné vlaky Mnichov–Praha a Mnichov–Hof. Rozdělení obou linek má podle Českých drah přispět k vyšší spolehlivosti a pravidelnosti linky Mnichov–Praha.

Rakousko

Spoj EC Danubius Krakov–Vídeň–Krakov doplňuje nabídku přímého spojení ze severní a střední Moravy do Vídně a zpět. V jízdním řádu 2024 bude mít Ostrava s Vídní spojení už pěti páry denních vlaků s cestovní dobou mezi oběma aglomeracemi pod tři hodiny.

Rozšíří se také dosavadní provoz vlaků Silva Nortica Praha – Tábor – Gmünd (NÖ) – Vídeň o pár spojů v pracovní dny s odjezdem z Prahy ve tři čtvrtě na osm ráno a příjezdem do Vídně po 13. hodině. Opačným směrem pojede kolem třetí odpoledne a do Prahy přijede po osmé večer. Nyní jezdí tento vlak pouze o víkendech.

[chooze:article;value:519118]

Leo Express

Leo Express slibuje v novém jízdním řádu na příští rok návrat večerního spojení z Ostravy do Prahy. V praxi to pak znamená i noční spojení z Prahy do Kolína, Pardubic a Ústí nad Orlicí. "Vlak vyráží v 18:57 z ostravského hlavního nádraží a do Prahy dorazí přes Olomouc či Pardubice ve 22:28. Ve 23:00 pak vyrazí zpět přes Kolín a Pardubice a svou jízdu ukončí v Ústí nad Orlicí. V této stanici Leo Express stále nabízí pohodlný přestup na své regionální vlaky do regionu Orlickoústecka," popsal mluvčí Leo Expressu Emil Sedlařík.

Nově budou vlaky Leo Expressu jezdit dvakrát týdně do polského Krakova, kam se nyní cestující dostanou o hodinu rychleji. Soupravy budou nově zastavovat ve stanici Osvětim, muzeum. Ve zbylé dny mohou cestující vyrazit do Krakova autobusy s přestupem v Ostravě, které budou kopírovat jízdní řád vlaku. 

Od 10. prosince zahájí Leo Express také provoz na regionální trati v Podunajsku mezi Bratislavou a Komárnem, kde bude jezdit s moderními nízkopodlažními jednotkami Alstom Lint s klimatizací, občerstvením a řadou dalších služeb. Leo Express také jako první dopravce už spustil prodej jízdenek podle nového jízdního řádu.

[chooze:article;value:521961]

RegioJet zatím informace k novým jízdním řádům nezveřejnil. "RegioJet bude zveřejňovat informace k příštímu jízdnímu řádu přibližně za měsíc současně se spuštěním předprodejů jízdenek na období od 10. prosince 2023," uvedla mluvčí RegioJetu Alexandra Janoušek.

České dráhy plánují nákup vodíkových vlaků. Podívejte se na srpnovou reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.