Změny v pojištění pro zemědělce. Stát by přispěl více, navrhuje ministr

V Zemědělském družstvu Klapý pěstují jabloně na zhruba 16 hektarech. Hodnota sklizně je podle odhadů pojišťovny necelých 5 milionů korun. Pojištění sadu ale stojí 2 miliony korun, tedy skoro polovinu. Z toho asi 50 % přispěje farmáři stát.

"U jablek po první kontrolní obhlídce pojišťovnou to vypadá někde na 90procentní poškození," uvedl ředitel družstva Otakar Šašek.

Škodu by v případě jabloní měla uhradit pojistka. U ostatního ovoce sadaři přijdou zkrátka. "Peckoviny, v našem případě meruňky, třeště a višně, zmrzly ze 100 procent. Čili tam je sklizeno. Peckoviny obecně pojistit nejdou. Nepojišťuje je žádná pojišťovna," řekl Šašek.

[chooze:article;value:555881]

​Aktuálně si ovocnáři mohou proti mrazům pojistit jen jablka, hrušky, borůvky a jahody. "Budu chtít jednat i se zástupci pojišťoven, do jaké míry se ta letošní katastrofa promítne do těch nabídek," prohlásil ministr zemědělství Marek Výborný.

Ministr se chce zaměřit hlavně na to, aby pojištění proti mrazům nebylo nabízeno jen jako doplňkové. "Tam je paradox ten, že pokud si chcete pojistit jarní mráz, tak musíte vzít celý balíček, včetně těch krup," poznamenal Šašek.

"Ovocnáři na své náklady, případně s podporou EU, vybudovali ochranu proti kroupám, a stejně jsou nuceni se pojišťovat proti krupobití, aby se mohli pojistit proti mrazu," přiblížil Výborný.

"Vítáme dialog s ministerstvem zemědělství pro společné hledání řešení," ujistil mluvčí České asociace pojišťoven Tomáš Pavlík.

[chooze:article;value:555393]

​Ministr Výborný chce zároveň pojištění zlevnit. Podle něj by se měla navýšit částka, kterou na něj stát zemědělcům přispívá. V tuto chvíli jim stát hradí asi 52 %.

"My se budeme bavit určitě v rámci rozpočtu na rok 2025, abychom to dokázali posunout k těm 60 %. Čili to bude činit to pojištění přístupnější," míní Výborný.

"Pojišťovat úrodu je důležité. Pokud se stát v tom bude angažovat a taky nějak přispěje, tak je to krok dobrým směrem," zhodnotil poslanec a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Vláda chce zároveň zemědělce k pojištění motivovat i skrze kompenzace za letošní extrémní mrazy. Těm, kteří nebyli pojištěni, se zřejmě budou vyplácené peníze krátit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.