Moderní bydlení

Změny v povinném ručení: Pokud ho neuhradíte hned, pojištění neplatí

Nově bude mít policie možnost zkontrolovat si platnost povinného ručení v centrálním registru a řidičům tím pádem odpadne povinnost mít zelenou kartu u sebe. S tím je ale na druhou stranu spojeno to, že se pojištění bude muset platit už při sjednání.

"V souvislosti s tím, že musí být on-line registr, kde je vidět, jestli máme platné povinné ručení, tak všechny pojišťovny chtějí platbu hned, ve chvíli, kdy má to pojištění začít platit," řekl Martin Thienel, ředitel sekce Pojištění projektu Kalkulátor.cz. "Smlouva začíná platit, jakmile ji podepíše, a měl by ji v průběhu toho dne, kdy ji podepíše, zaplatit," dodal mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

[chooze:article;value:550594]

​"V podstatě to bude velmi podobné tomu, co znají lidé při nakupování elektroniky v e-shopech. Podobně jako si koupí pračku přes nějaký e-shop a rovnou ji zaplatí, tak velmi podobné to bude i s tím povinným ručením," popsal mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata.

Pokud řidič pojištění nezaplatí v den sjednání, smlouva se stane neplatnou. Doteď na to měli řidiči u některých pojišťoven i měsíc. Při cestách do zahraničí ale povinnost mít doklad o sjednaném povinném ručení fyzicky u sebe stále platí. Změna by mohla přijít už příští rok.

[chooze:article;value:575975]

​Kromě digitálního řidičáku a zelené karty mohou Češi využívat od letoška i elektronické občanky. Těmi se zatím mohou prokázat na ministerstvech a u policistů. Obce, volební komise, školy, pojišťovny, banky nebo pošta začnou eObčanku akceptovat od roku 2025.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.