Změny v rodných listech: Přibude kolonka "Rodič". Lidé protestovali u ministerstva

Několik protestujících připravilo pod hlavičkou Aliance pro rodinu happening před ministerstvem vnitra kvůli chystané vyhlášce o rodných listech. Ve zkratce jde o to, že si rodiče budou moci vybrat, zda v rodném listě budou uvedeni jako "Matka" a "Otec", nebo jenom jako "Rodič".

Účastníci happeningu v dětských dupačkách rozdávali lidem "vylepšené" rodné listy Víta Rakušana, kde už byly kolonky "Rodič" a "Rodič". "Chystaná vyhláška v Rakušanově gesci by vytvořila dvě kategorie dětí. Jedny by v rodném listě měly matku a otce a druhé pouze kolonku ‘Rodič‘ a ‘Rodič‘. To proto, aby si stejnopohlavní páry mohly libovolně pořizovat děti, například cestou surogátního mateřství v zahraničí, které je dlouhodobě odsuzováno Evropskou unií jako neetické," uvedla Aliance pro rodinu. Podle ní se na ministerstvo a zákonodárce obrací stovky lidí, aby změnu nepřijímali.

[chooze:article;value:425905]

Otevřený dopis ministra vnitra

Na happening reagoval Rakušan otevřeným dopisem pro Alipro: "Chci zdůraznit věc, která ve Vaší komunikaci, snad nedopatřením, nezaznívá: stávající formuláře s kolonkami ‘Matka‘ a ‘Otec‘ zůstávají v platnosti. Nikdo nikomu nic nebere, nikdo nikomu nic neupírá. Naprostá většina rodičů (a dětí) bude i nadále využívat stávající formuláře, což, předpokládám, dobře víte i Vy. Úprava vyhlášky je reakcí na již existující rozhodnutí našich soudů, což rovněž víte."

Tím Rakušan odkazuje na případ, který řešil brněnský krajský soud a je také popsaný v důvodové zprávě k vyhlášce. Rodiče stejného pohlaví žádali na magistrátu o zápis dcery do matriky a o vydání rodného listu. Úředníci to vyřešili tak, že vynechali rubriku "Otec dítěte" a "Matka dítěte" a do části "Dodatečné záznamy a opravy" zapsali zmíněné rodiče. V rodném listu byly proškrtnuty rubriky "Otec dítěte" a "Matka dítěte", kteří pak byli uvedeni v kolonce "Poznámky".

Rodiče se u soudu domáhali toho, aby byli uvedeni v hlavní části jako "Otec" a "Otec" nebo jako "Rodič" a "Rodič". Jejich žádosti soud nevyhověl, což odůvodnil tím, že je rodiče nutné zapsat pokud možno stejným způsobem. Na základě toho se ministerstvo rozhodlo pro novou vyhlášku. Ta má být účinná od 1. července 2023, zde k ní najdete další podrobnosti včetně důvodové zprávy.

"Nové verze formulářů jsou určeny pro rodiny, v nichž dítě vyrůstá se dvěma matkami či dvěma otci. Takové rodiny, byť se opírají o zahraniční právní úpravy, u nás reálně žijí. Vnímám, že Vám se jejich existence nezamlouvá. Že rodinu chápete a definujete jinak. Nijak Vám toto chápání rodiny neupírám a žádám Vás o jediné: na oplátku neupírejte Vy těmto rodinám a jejich členům, aby svůj osobní život vedli tak, jak to vyhovuje jim. Já jako politik vnímám rodinný a intimní život jako sféru, kam má stát zasahovat pouze tím, že stanoví základní zákonné mantinely, nikoliv tím, že by dával lidem nevyžádané rady, jak žít ‘správně‘. V tomto ohledu tedy nepadají Vaše apely na úrodnou půdu," napsal dále Rakušan v otevřeném dopise. Celý jej najdete na stránkách ministerstva vnitra.

[chooze:poll;value:fd62ffedec0064bd38ba3a2a4b46134175473633;layout:tn_nova]

Incident na happeningu

Aliance pro rodinu si také stěžovala na incident, kdy dle jejího vyjádření měl úředník ministerstva vnitra "rozkopávat cedule, trhat rozdávané rodné listy a ohánět se po jedné z našich dobrovolnic, aby jí štos listů vytrhl". Předsedkyně Alipro Jana Jochová uvedla: "I přítomná policie byla tímto nečekaným a rychlým excesem překvapená, ale shodli jsme se, že je to vizitka úředníkovy netolerance. Anebo je prostě frustrován ze své práce a ranního vstávání."

"Jedna z účastnic se kolegovi ozvala s tím, že mělo dojít k incidentu. My tu věc zadokumentujeme a budeme se jí zabývat," sdělil policejní mluvčí Jan Rybanský. Ministerstvo podle svého vyjádření zatím žádné informace o incidentu nemá.

Před sídlem ČOV protestovaly desítky lidí. Nechtějí Rusko a Bělorusko na olympiádě (14/2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.