Změny ve vládě: Prezident Pavel jmenoval dva nové ministry

"Jsem moc rád, že i moje druhá jmenovací a ověřovací procedura proběhla hladce. Bylo to mimo jiné i proto, že oba pány už delší dobu znám," řekl ke jmenování ministrů prezident Pavel. Podle prezidenta stojí před vládou důležitý úkol – dobře připravit a lidem vysvětlit, jak chce napravit veřejné finance a jak se bude postupovat s důchodovou reformou.

Mikuláš Bek byl původně ministrem pro evropské záležitosti, po rezignaci Vladimíra Balaše (STAN) ze zdravotních důvodů přijal nabídku na jeho pozici. Bylo tak potřeba najít jeho náhradu, čehož se ujal Martin Dvořák.

Bek je už třetím ministrem školství v tomto volebním období. Jako první vedl ministerstvo Petr Gazdík (STAN), jenž musel odstoupit kvůli kontaktům na podnikatele Michala Redla. Ten je jedním z obviněných v kauze Dozimetr. Ta se týká korupce v pražském dopravním podniku, do níž je zapletený i bývalý člen STAN a pražský politik Petr Hlubuček.

[chooze:article;value:500698]

​Mikuláš Bek (59) byl v minulosti prorektorem a rektorem Masarykovy univerzity. V současnosti je také senátorem za obvod 59 Brno-město. Ministrem pro evropské záležitosti ve vládě Petra Fialy (ODS), kde ho nyní vystřídal Dvořák, se stal v roce 2021.

Martin Dvořák (66) je ekonom a diplomat, v 90. letech byl také královéhradeckým primátorem. Od roku 2021 byl náměstkem ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti).

Na celý záznam jmenování se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.