Zmírnění podmínek pro dlužníky se Čechům nelíbí. Proti jsou tři čtvrtiny lidí

Dlužníci se smějí, věřitelé ostrouhají. Takový je názor, který podle průzkumu Unie zaměstnavatelských svazů zastává velká část dotázaných. Nesouhlasí hlavně s odpouštěním dluhu dlužníkům, pokud by jimi splacená část klesla pod hranici 30 procent celkové hodnoty dluhu.

"Čeští dlužníci v tuto chvíli dluží 750 miliard korun. Z toho více než 15 procent státu, třeba za daně nebo sociální pojištění. A dalších 15 miliard korun obcím. Jde třeba o poplatky za komunální odpad nebo nájemné," sdělila jednatelka analytické firmy InsolCentrum Jarmila Veselá.

Dlužníci si za své dluhy mohou podle průzkumu především sami. "Podle lidí není ten dotyčný dostatečně finančně gramotný, anebo zkrátka je nezodpovědný," pronesl politolog Daniel Kunštát.

"V některých oblastech, zejména těch chudších, lidé dluží méně. Tam je potřeba jim pomáhat. V těch bohatších oblastech se lidé prostě rozjeli," dodala Veselá.

Unie zaměstnavatelských svazů, ale i Svaz měst a obcí nebo Hospodářská komora chtějí data předložit poslancům. Ti mají novelu insolvenčního zákona, jejímž cílem je mimo jiné zkrácení doby oddlužení ze současných pěti let na tři roky, schvalovat už příští měsíc.

[chooze:article;value:537202]

"Já můžu dlužit milion, ale díky tomu novému zákonu stačí, abych splácel v podstatě1 000 nebo 1 100 korun měsíčně po dobu tří let a budu oddlužen," zlobí se výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů Vít Jásek.

Veřejnost se tentokrát shoduje i s odborníky. Podle nich se začíná vyplácet dluhy neplatit. "My se bojíme, že ten systém začne korodovat, že lidé, kteří dluží za přestupky a nemusí za ně platit, budou ty přestupky páchat dál," řekl zástupce Svazu měst a obcí Dan Jiránek.

Průzkumu se zúčastnilo přesně 1 575 respondentů. Se zmírňováním oddlužení nesouhlasí většina voličů a je jedno, jakou stranu volí. V názoru na oddlužení nemají jasno ani v koalici. Nejvíce nakloněni odpouštění dluhů za určitých podmínek jsou voliči Pirátů, naopak nejméně voliči ODS.

U všech ale převažuje názor podmínky už nezmírňovat. "Asi bych řešil, jestli je ten dluh třeba například 200 tisíc, tam by mi to nevadilo, ale kdyby to bylo 10 milionů, tak tam je to problém. Dlužník by to měl splatit celé a ne být za tři roky v pohodě," zaznělo od jednoho dotázaného.

"Nejen pro nás jako město, ale pro každého věřitele to bude problém," obává se mluvčí královéhradeckého magistrátu Kateřina Rohlíčková.

"Když se doba zkrátí na tři roky, tak to pro město Náchod nebude mít žádný velký dopad, protože i nyní se nám z dlužné částky daří vymoci maximálně 30 procent," sdělila mluvčí náchodského městského úřadu Nina Adlof.

Zmírnění podmínek pro dlužníky se nelíbí nejen firmám, zaměstnavatelům nebo radnicím, ale ani některým poslancům. Ti už mají pro novelu insolvenčního zákona, který připravilo ministerstvo spravedlnosti, několik pozměňovacích návrhů.

[chooze:article;value:551109]

Vládní návrh novely insolvenčního zákona, který hlavně zkracuje dobu oddlužení z pěti na tři roky, čeká nejspíš zpřísnění. Není na něm shoda ani v koalici. K původní podobě, kterou předložilo ministerstvo spravedlnosti v čele s Pavlem Blažkem (ODS), podali pozměňovací návrhy i jeho straničtí kolegové. Nicméně jejich podoba prý také ještě není definitivní.

"Návrhem insolvenčního zákona a jeho různých podob se bude v úterý zabývat širší okruh zástupců koalice na uzavřeném jednání. Do jeho zahájení nechceme podobu pozměňujících návrhů blíže komentovat," řekl mluvčí ODS Jakub Skyva.

"Na čem jsme se trochu zasekli, je to propojení insolvenčního zákona a úpravy zákonných ohledně exekucí. Když už přijímáme insolvenční zákon, tak bychom měli vytvořit takové prostředí pro osoby v exekuci, aby je to nutilo přecházet do insolvenčních řízení. Insolvenční zákon je možná jeden z nejsložitějších zákonů, které v tomto volebním období přijímáme," sdělil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Aleš Dufek.

Pozměňovací návrhy ale podali i další poslanci. "Můj pozměňovací návrh zajistí, že pro každého člověka, který dostane exekuci, bude jednoduchý formulář, který bude mít dvě stránky, a bude tam přímo QR kód, díky kterému bude moci zaplatit jednoduše," navrhl poslanec Jakub Michálek (Piráti).

[chooze:article;value:513663]

"Já tam mám dva pozměňovací návrhy. Jeden se týká toho, aby se v insolvenci částka splátky srovnala na úroveň exekuce. Ten druhý pozměňovací návrh se týká obecně toho přístupu k těm dlužníkům, to znamená odbřemenění pro zaměstnavatele, aby zaměstnavatelé neměli zbytečnou administrativu s lidmi, kteří mají vícečetné exekuce," přidal poslanec Patrik Nacher (ANO).

"My podporujeme všeobecně snadnější systém pro dlužníky, aby se dokázali dostat z exekucí, ale je nutné, aby ten systém byl funkční a pomáhal těm, kterým má," řekla poslankyně Iveta Štefanová (SPD).

Dosud bylo podmínkou oddlužení, že v době 5 let od schválení dlužník splatil alespoň 30 procent pohledávek, teď by podle novely mělo stačit, aby po dobu 3 let od schválení oddlužení dlužník plnil všechny podstatné povinnosti. "Jsme v situaci, kdy je tady 400 tisíc lidí v dluhových pastech, a samozřejmě, že dluhy se musí platit, ale těchto 400 tisíc nezaplatí nikdy a oni tomu přizpůsobí své chování. Nemají důvod pracovat a tak dále. Je to směrnice, kterou jsme měli mít implementovanou už takřka před dvěma roky, a pokud nepřijmeme tuto úpravu, tak nám hrozí pokuta," argumentoval místopředseda hnutí STAN Jan Farský.

Novelou insolvenčního zákona by se měl v úterý zabývat ve Sněmovně podvýbor pro ochranu spotřebitelů. Ve středu o ní bude znovu jednat ústavně-právní výbor. Finálně ve třetím čtení by měli změny insolvenčního zákona schvalovat poslanci nejspíš v první polovině května.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.