Zmizel čínský ministr zahraničí. Naposledy jej viděli při jednání s Rusy

Jeden z nejvýše postavených čínských politiků zmizel. Ministr zahraničí Čchin Kang, který je označován za jednoho z oblíbenců prezidenta Si Ťin-pchinga, se už tři týdny neukázal na veřejnosti.

Chyběl i na řadě setkání se světovými politickými špičkami. Neúčastnil se například jednání s americkou ministryní financí Janet Yellenovou, která na začátku července navštívila Peking. Diplomatické styky mezi Čínou a USA jsou přitom v poslední době velmi vzácné a cenné. Může za to návštěva Tchaj-wanu prominentní americké poslankyně Nancy Pelosiové, kvůli které Čína odložila většinu schůzek mezi politickými špičkami obou zemí, píše Guardian.

[chooze:article;value:512877]

Čchin také zrušil na začátku července svou plánovanou schůzku s vysokým představitelem Evropské unie pro zahraniční věci Josepem Borrellem. Ani u této schůzky neuvedla Čína důvod pro zrušení.

Minulý týden se také vzdal své pozice v čele čínské delegace na summit Asean v Indonésii. Jako důvod uvedla Čína zdravotní obtíže ministra. Konkrétní informace ale nepodala.

Vůbec poslední setkání, kterého se Čchin zúčastnil, se uskutečnilo 25. června. Tehdy se setkal s náměstkem ruského ministra zahraničí Andrejem Jurevičem Rudenkem. Ten do Pekingu přiletěl krátce po vzpouře žoldnéřů z Wagnerovy skupiny, aby upevnil rusko-čínské vztahy, píše portál CNN.

Tajnosti okolo Čchinova zmizení ještě podporuje mlčenlivost, která je pro čínskou politiku typická. "Tajnůstkářství je typickým nástrojem Komunistické strany Číny, protože pro stranu jsou informace zbraní," vysvětlil podle webu New York Times politolog a analytik Willy Wo-Lap Lam.

[chooze:article;value:513474]

Situaci navíc nepomáhá ani čínská cenzura. Na čínské sociální síti Weibo jsou příspěvky a diskuze dožadující se informací o Čchinovi cenzurovány. Vyhledávání Čchinova jména na čínském internetu v souvislosti s jeho zmizením neposkytne žádné výsledky, dodal Guardian.

Mezi sinology se proto hovoří o možném odstranění Čchina. V Číně není zmizení prominentních politiků i podnikatelů ničím nezvyklým, a to i na několik měsíců. V řadě případů jde vládnoucí garnituře o jejich výslech. U ministra zahraničí však může jít i o skutečnost, že mohl upadnout v politickou nemilost.

Tyto spekulace jsou obzvlášť pikantní proto, že Čchina si vyvolil právě prezident Si. "Čchin Kang je člověk, který se na vrchol dostal velice rychle. Pokud by se ukázalo, že upadl v nemilost strany, vrhlo by to špatné světlo i na Siho, který by v očích svých spolustraníků vybral a prosadil špatného člověka," dodal Lam.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.