Zmizení památek. Muzeum viní zaměstnance z krádeže vzácných šperků

Případ rozsáhlé krádeže řeší vedení Britského muzea, které nepříjemně překvapila pravidelná kontrola historických sbírek. Chybělo v nich totiž velké množství památek nevyčíslitelné hodnoty. Mělo jít o "malé kusy šperků uložených ve skladu jedné z muzejních sbírek," uvádí web Sky News s odkazem na vyjádření vedení muzea. 

V oficiálním prohlášení zmiňují, že z jedné z nejprestižnějších výstavních prostor světa zmizely předměty, jejichž stáří se datuje od roku 1500 před Kristem až po ty vyrobené v 19. století. Mělo jít o šperky určené pro výzkum a jejich poškození a postupnou krádež někdo opakovaně uskutečnil v průběhu několika let. 

[chooze:article;value:510180]

Muž, který kvůli údajné krádeži dostal výpověď, byl tamní 56letý kurátor Peter Higgs. Na prestižním místě pracoval třicet let, zjistil deník The Telegraph. Jako expert na historii kultur ve Středomoří pro muzeum napsal několik doprovodných publikací k výstavám. 

"Jsme odhodláni využít všech našil sil, abychom přišli na kloub tomu, co se stalo, a zajistili, že se to už nikdy nestane. Spolupracujeme s policií," řekl médiím vedoucí vyšetřování Nigel Boardman. Ředitel muzea Hartwig Fischer ubezpečil, že u všech sbírek zesílil ostrahu a bezpečnostní opatření a zahájilo svoje vlastní interní vyšetřování.

[chooze:article;value:494023]

"Jsme nesmírně znepokojeni. Naší prioritou je najít ukradené předměty, zajistit, aby se to už nikdy neopakovalo, a investovat do bezpečnosti a záznamů sbírek," uvedl také bývalý britský ministr financí George Osborne, který je předsedou správní rady muzea. 

Muzeum v britském hlavním městě je proslulé hlavně díky takzvané Rosettské desce, díky které vědci rozluštili egyptské hieroglyfy. Její stáří datují archeologové zhruba do roku 196 před Kristem. Jejich sbírky obsahují i další cenné historické předměty přivezené během britské koloniální éry z celého světa, mezi které patří antické řecké sochy, egyptské mumie i fragment mezopotámského Eposu o Gilgamešovi. 

Hasiči zasahovali u požáru Prácheňského muzea. Škody šplhají do statisíců (03/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.