Zmocnili se ho mimozemšťané? Voyager 1 posílá na Zem nesmyslná data

Sondy Vyoager 1 a 2 navrhli tak, aby vydržely pracovat pět let. Nyní jsou z nich dvě nejdéle fungující kosmické lodě v historii. Proto bylo pro inženýry velkým šokem, když 46letý přístroj znenadání oznámil chybu, o které NASA informovala v tiskové zprávě.

Poprvé se tým všiml problému už v polovině listopadu istopadu, kdy telekomunikační jednotka začala posílat změť jedniček a nul, jako by byla uvězněna ve smyčce, upozornil web Science alert

Tři palubní počítače, které sbírají data z datových systémů a z vědeckých přístrojů na lodi, mají odrážet technický stav Voyageru 1 a poslat informace o něm zpět na Zem v podobě binárního kódu. Zatímco kosmická loď stále dokáže přijímat a vykonávat příkazy vysílané týmem mise, technická závada znamená, že se na Zem nevracejí žádná důležitá data.

[chooze:article;value:532046]

Voyager 1 je v současné době tak daleko, že trvá 22 a půl hodiny, než příkazy vyslané ze Země dosáhnou kosmickou loď. Tým NASA musí tedy čekat celkem 45 hodin, než obdrží odpověď.

V roce 2020 se podobný problém objevil s dvojčetem Voyager 2, kdy prošel sedmiměsíčním obdobím bez jakékoliv komunikace.

"Zatímco sondy pokračují v průzkumu vesmíru, tým pomalu vypíná přístroje na těchto 'seniorech', aby šetřil energii a prodloužil jejich život,“ prozradila dříve stanici CNN projektová manažerka Voyageru Suzanne Doddová.

[chooze:article;value:532289]

"Voyagery plní mnohem, mnohem více než své původní mise a pracují déle než jakákoli jiná kosmická loď v historii," řekla Calla Cofieldová, specialistka na styk s médii pro laboratoř Jet Propulsion Laboratory NASA v Pasadeně v Kalifornii, která misi řídí. "Takže zatímco inženýrský tým tvrdě pracuje na tom, aby je udržel naživu, také plně očekáváme, že nastanou problémy," dodala.

Loď Voyager 1 se nyní nachází asi 24 miliard kilometrů od Země, což z ní dělá od nás nejvzdálenější kosmickou loď. Na rozdíl od svého dvojčete Voyager 2, kterému se podařilo pokořit o čtyři miliardy kilometrů méně.

Obě kosmické lodě jsou momentálně v mezihvězdném prostoru a jsou jedinými, které se dokázaly dostat za heliosféru, která sahá daleko za oběžnou dráhu Pluta.

Všechno je jinak. Záhada vesmírného rajčete byla objasněna (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.