Zmrazení platů politiků je důležité, řekl Pavel. Popsal také, jak vybere soudce

Prezident Petr Pavel chce celý proces jmenování ústavních soudců učinit více transparentní. Postup, jakým proto budou soudci vybíráni, popsal na pondělní tiskové konferenci. Své kandidáty by mělo předložit 23 institucí. Pro následné hodnocení a doporučení je připraven konzultační panel složený z odborníků.

Ten se bude ale stejně jako prezident při výběru ústavních soudců řídit několika kritérii. "Je nezbytné, aby ústavní soudci byli schopni posuzovat stížnosti nejenom na základě znalosti práva a vhledu do politiky, ale také na znalosti stavu, ve kterém se nachází společnost," uvedl Pavel.

[chooze:article;value:495428]

​Na prvním místě při výběru ale bude profesní zkušenost. Důležité je i zajištění různorodosti jednotlivých odvětví práva. Důraz při výběru má být kladen ale i na odbornost, především tedy "právní odbornost o právu ústavním, případně mezinárodním a evropském, ale i občanského, trestního nebo správního," uvedl Pavel.

Pavel chce ale ústavní soudce jmenovat i na základě jejich různorodosti. A to nejen v politické orientaci, ale například i regionálním působení, "aby jmenovaní kandidáti měli představu, jak se v kterém regionu žije a co lidi pálí". Důležitá ale bude pro prezidenta i "generační a genderová" různorodost.

[chooze:article;value:495722]

​Zmrazení platů politiků

Dalším tématem tiskové konference byl růst platů politiků. Ti se dohadují o tom, zda by si v reakci na krizi neměli zmrazit platy. "Zmrazení platů politiků deficit veřejných financí nezachrání," okomentoval Pavel. "Ale je to naprosto jasné a srozumitelné gesto, kterým politici dávají veřejnosti na vědomí, že jsme v tom společně. A z tohoto pohledu to vnímám jako důležité," dodal.

"Veškeré debaty o tom, kolik to nakonec bude, bych nechal v tuto chvíli stranou. Podstatné je, že politici půjdou občanům příkladem," uzavřel.

[chooze:article;value:495720]

​Válka na Ukrajině

Prezident Pavel se vyjádřil rovněž k vývoji války na Ukrajině. Ta podle něj přináší hlavně velké ztráty na životech na obou stranách a destrukci infrastruktury.

"Přináší frustraci na straně nejenom těch dvou bojujících zemí, ale i na straně zemí, které Ukrajinu v tomto konfliktu podporují," dodal. Podle něj se ale frustrace podepisuje i na Číně. "Ta sice stojí za Ruskem, ale ani Čína nemá zájem na tom, aby se ten konflikt prodlužoval," dodal. Důvodem je podle něj to, že válka ohrožuje celosvětový obchod.

[chooze:article;value:494184]

V tomto roce proto budou podle Pavla snahy o vyřešení konfliktu pokračovat. Ukrajina by navíc podle něj mohla zahájit větší protiofenzivu, aby osvobodila okupovaná území. "Ale k tomu musí shromáždit nejen obrovské lidské zdroje, materiální, ale také finanční zdroje," upozornil.

"Je těžké si představit, že by měla Ukrajina nebo i Rusko prostor a kapacity k tomu, aby připravily v tomto roce ještě jednu ofenzivu, která by mohla být rozhodující. I proto jsem přesvědčen o tom, že těch možností v tomto roce moc nebude a s velkou pravděpodobností bude jenom jedna," uzavřel.

[chooze:article;value:495214]

​Cesta do Německa

V úterý Pavel zamíří do Berlína. Při své třetí oficiální zahraniční cestě se má setkat s tamním prezidentem. Ten má Pavla přijmout hned v úterý ráno. "Já si od toho slibuji, že to jednání bude otevřené," okomentoval Pavel pro televizi Nova.

"Neočekávám, že by tam bylo jakékoliv sporné téma. Naopak, i podle těch signálů, které mám, je na německé straně pozitivní očekávání," dodal. Během návštěvy Německa se má setkat ještě s českým velvyslancem a navštívit památník Berlínské zdi. 

Podívejte se na reportáž z Poledních Televizních novin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.