Znásilňoval svou dceru a měl s ní sedm dětí. Fritzl ale možná dožije na svobodě

Podle rozsudku z roku 2009 by Rakušan Josef Fritzl nikdy neměl opustit vězení. Čtvrt století věznil ve sklepě vlastní dceru Elisabeth, počal s ní sedm dětí, jedno bez pomoci zemřelo. Přesto bude možná volný, informoval o tom rakouský portál Kronen Zeitung.

Nová zpráva od soudní psychiatričky Heidi Kastnerové uvádí, že Fritzl trpí tak pokročilou demencí, že už nemůže nikomu ublížit. "Myslí si, že je popstar a že vystupuje v televizní talkshow," stojí v lékařské zprávě. Podlé té mluví například o návštěvách příbuzných, které se nikdy nestaly. 

​Fritzlova advokátka Astrid Wagnerová je podle portálu pevně přesvědčená, že by svých činů nyní litoval. To si ale Kastnerová nemyslí, přesto nevidí důvod, proč by měl být nadále na oddělení pro velmi nebezpečné pachatele. 

[chooze:article;value:504203]

Podle podmínek trestu bude mít Fritzl, který si za mřížemi změnil jméno na Mayrhoff, letos nárok na podmínečné propuštění, připomíná web Kleine Zeitung. "Už pracuji na tom, aby byl podmínečně propuštěn. Pokud bude žádost schválena, což předpokládám, ráda bych mu zajistila místo v domově pro seniory," řekla jeho advokátka.

Fritzl je už fyzicky slabý, pohybuje se jen s chodítkem a podle nové zprávy trpí demencí. A právě ta by ho mohla přiblížit svobodě. Soud musí nyní kvůli jeho zhoršujícímu se zdravotnímu stavu rozhodnout, kam vězně přestěhovat. V současné době Fritzl žije ve specializovaném vězení pro podobné případy.

Odsud se může stěhovat buď do vězeňské nemocnice, anebo do klasického pečovatelského domu – tedy na svobodu. Lékařská zpráva, v níž psycholožka Kastnerová uvádí, že Fritzlova nemoc související s věkem "zastiňuje jeho abnormalitu", může nahrát druhé možnosti.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.