Znáte ji ze své peněženky. Dvacetikoruna se vydražila za 140 tisíc korun

[chooze:gallery;value:31333]

​​Dvacetikorunová mince se svatým Václavem se vyšplhala v páteční dražbě aukčního domu Macho & Chlapovič v pražském hotelu Mandarin Oriental na pětinásobek své vyvolávací ceny. Kupující za ni zaplatil 141 tisíc korun podle přepočtového kurzu aukčního domu. Vyvolávací cena byla 1 000 eur (asi 23 tisíc korun), výsledná 5 000 eur (asi 117 tisíc korun), k tomu se ještě připočítala 20procentní aukční přirážka.

A čím je právě tato mince zajímavá? "Na minci jsou dvě stejné strany, chybí tedy strana se státním znakem. Došlo k chyboražbě. Nevypadá to, že by ta mince dlouho obíhala, jelikož je v poměrně slušném stavu. Není možné říct, z kterého roku pochází, protože chybí letopočet. Může být z roku 1993, nebo z roku 2023," vysvětlil numismatik Jan Jelínek. Dodal, že s touto mincí se ještě nesetkal, pravděpodobně ale existuje ještě jeden kus. Celkově takových mincí vznikly maximálně jednotky kusů.

[chooze:article;value:462441]

Drobná mince za velký peníz

Hitem jarní aukce byl také československý pětihalíř z roku 1924 s vyvolávací cenou 30 tisíc euro (asi 705 tisíc korun) z kremnické mincovny na Slovensku. Jedná se přitom o maličkou minci, má průměr 16 milimetrů a váží necelé dva gramy.

"Tato mince je opředená řadou tajemství. Je to drobný nominál. Zřejmě z iniciativy kremnické mincovny vzniklo razidlo, se kterým se vyrazilo několik málo kusů, pak to razidlo prasklo. Tato mince je zajímavá tím, že je ještě z toho neprasklého razidla. Je to jedna z nejvzácnějších československých oběžných mincí první republiky," objasnil Jelínek. Ohledně vzniku mince existují i další teorie a jsou oblíbeným tématem mezi některými numismatiky. Pětihaléř nakonec skončil na 55 tisících eurech (asi 1,3 milionu korun), s aukční přirážkou nakonec kupující zaplatil více než 1,5 milionu korun.

[chooze:article;value:460751]

Pětidukát za miliony

Nejdražší mincí se stal extrémně vzácný zlatý pětidukát z roku 1675 habsburského císaře Leopolda I., který byl vyražen v bratislavské mincovně. "Jedná se o kabinetní kus s nádhernou patinou a zrcadlovým leskem v plochách. Dozajista je to nejhezčí známý kus," uvedl Elizej Macho, spoluzakladatel aukční síně Macho & Chlapovič.

Výsledná částka, kterou nový majitel za pětidukát zaplatil, se v pátek vyšplhala na 7,3 milionu korun. "Vyvolávací cena byla 200 tisíc eur (asi 4,7 milionu korun, pozn. red.), vydražil se za 260 tisíc eur (6,1 milionu korun, pozn. red.). K tomu je nutné připočítat ještě 20 procent jako aukční přirážku," popsal mluvčí aukčního domu Martin Moc. Pětidukát má průměr asi 3,5 centimetru a váhu necelých 18 gramů. Kromě toho, že se jedná o raritní minci, tak se navíc zachovala ve vysoké kvalitě.

Sběratelé měli na místě možnost vybírat z celkového počtu 492 položek. Od pondělí 24. dubna bude v rámci elektronické aukce nabízeno dalších 2 296 kusů, a to až do 27. dubna. Celková hodnota aukce tak s téměř 2 800 nabízenými položkami bude činit zhruba 100 milionů korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.