Znáte mimořádnou okamžitou pomoc? Podívejte se, kdy na ni máte nárok

"Mimořádná okamžitá pomoc je určena zejména osobám v hmotné nouzi, které zastihla nečekaná událost a neumí ji bez pomoci státu vyřešit. Nejjednodušší je kontaktovat příslušný úřad práce s dotazem, zda se vás tato dávka týká," vysvětlil tiskový mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

O mimořádnou okamžitou pomoc musí lidé zažádat. Důležité informace včetně toho, jak o dávku zažádat, se dozvíte zde. 

[chooze:article;value:477368]

​Na jaké situace se mimořádná okamžitá pomoc vztahuje?

Újma na zdraví

Může se stát, že nebudete mít na potraviny, hygienické potřeby nebo léky. Pokud vám navíc v této situaci hrozí újma na zdraví, úřad vám tuto dávku schválí i v případě, že nejste v hmotné nouzi. V některých případech bývá dávka částečně vyplácena v poukázkách.

Mimořádné události

O pomoc lze žádat také v případě, že váš domov zachvátil požár nebo zničily povodně. Vztahuje se také na problémy způsobené vichřicí, průmyslovou nebo ekologickou havárií. Výše dávky se stanoví až do 15násobku životního minima. Od roku 2020 je speciálním podtypem i dávka na covid-19. Cílem příspěvku je okamžitá pomoc lidem postiženým pandemií. Mimořádná pomoc se také může vztahovat na nečekaně vysoké vyúčtování energií.

Jednorázový výdaj

Tato pomoc je určena na úhradu jednorázového výdaje spojeného zejména se zaplacením správních poplatků při ztrátě osobních dokladů, vydání duplikátu rodného listu, na úhradu noclehu, při ztrátě finančních prostředků, na zaplacení vstupních lékařských prohlídek například při nástupu do zaměstnání. Může se jednat také o úhradu nákladů na bydlení, pokud třeba nemáte finance na nedoplatek.

Porouchaný spotřebič

Jestliže se vám rozbije pračka, lednička či vařič (nezbytné vybavení domácnosti), můžete požádat úřad práce o finanční pomoc. Při vyhodnocování nároku na dávku se hodnotí, zda stávající spotřebič nelze opravit. Maximální možná částka při součtu nezbytného vybavení je desetinásobek životního minima.

[chooze:article;value:477428]

Vzdělání a zájmová činnost nezaopatřeného dítěte

Tato finanční pomoc je určena k úhradě nákladů souvisejících se vzděláním nebo zájmovou činností nezaopatřeného dítěte. Jde například o úhradu školy v přírodě, zájmového kroužku nebo lyžařského výcviku. Posuzuje se vždy, zda je účast dítěte na zájmových kroužcích nezbytná a zda neexistuje finančně dostupnější varianta. Mezi náklady lze také zařadit náklady na odbornou poradenskou pomoc či sociální služby. Výše dávky úřad stanoví až do výše požadovaného nákladu. Součet poskytnutých dávek nesmí překročit v rámci kalendářního roku desetinásobek životního minima.

Sociální vyloučení

V tomto případě je typickým příkladem žadatele člověk propuštěný z vězení. Dále může jít o lidi, kteří ukončili léčbu chorobných závislostí, jsou propuštění z psychiatrické léčebny a podobně. Výše dávky se stanoví až do výše 1 000 Kč a může být poskytnuta opakovaně. Součet dávek v rámci jednoho kalendářního roku ale nesmí překročit čtyřnásobek životního minima.

Další rady odborníků, díky kterým podpoříte svou finanční sílu a soběstačnost v náročnějších obdobích, jsou dostupné zde.

Domácnostem mohou pomoci příspěvky od státu. V reportáži se dozvíte, o jaké jde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.