Znečištění, eroze, nápor turistů. Zveřejnili seznam nejhorších pláží ve Španělsku

Ekologická organizace Ecologistas en Acción (Ekologové v akci) každoročně vydává zprávu, která obsahuje výčet 48 španělských pláží s nejhorším hodnocením. Těm uděluje tzv. černou vlajku. Hodnotí při tom znečištění, a to nejen moře a písku, ale i světelné nebo hlukové. Negativní hodnocení pláže dostávají i za špatné hospodaření, jehož projevem je například bezhlavá výstavba, která nebere ohled na životní prostředí a kvalitu života místních obyvatel. 

"Každý rok pozorujeme obdobné problémy jako v letech předchozích. Jedním z největších problémů, kterým čelíme, je bezesporu nadměrný turismus a urbanizace našeho pobřeží," uvádí autoři zprávy. 

[chooze:article;value:508972]

​Z tohoto důvodu dostalo černou vlajku hned 17 pláží. Dalším 12 ji organizace udělila kvůli odpadkům a špatnému kanalizačnímu systému, šesti za chemické, světelné nebo hlukové znečištění a dalším šesti například za negativní ovlivňování biologické rozmanitosti. Na konkrétní pláže s černou vlajkou se můžete podívat v interaktivní mapě. 

Největší počet černých vlajek má Andalusie, která je ale také nejlidnatějším a druhým největším španělským autonomním společenstvím. Následují Valencie, Katalánsko a Galicie. 

Nejhorší pláže ve Španělsku

španělské autonomní společenství počet pláží nebo zálivů s černou vlajkou
Andalusie 10
Asturie 2
Kantábrie 2
Katalánsko 6
Kanárské ostrovy 4
Baleárské ostrovy 2
Valencie 6
Murcia 2
Galicie 6
Baskicko 4
Ceuta 2
Melilla 2
zdroj: Ecologistas en Acción

Jako příklady jsme si vybrali menší, ale turisticky velmi oblíbené regiony –⁠ Kanárské a Baleárské ostrovy. 

Kanárské ostrovy

První černou vlajku obdrželo letovisko Fuencaliente na ostrově La Palma, kde podle organizace probíhá výstavba nezohledňující podmínky životního prostředí. Další dostala jedna z nejoblíbenější pláží na Tenerife Playa del Médano, a to za znečištění vypouštěním odpadních vod, což představuje mimo jiné nebezpečí nákazy pro plavce.

Třetí organizace udělila přístavu na Fuerteventuře Puerto de Corralejo. Výstavba přístavu podle ní nevratně poškozuje pobřežní i podmořskou biodiverzitu. Na místě přitom žije například druh manty, která je endemitem obývajícím pouze Kanárské ostrovy, nebo jeden z nejohroženějších druhů žraloka v Atlantiku. Poslední černou vlajku dostala Playa de la Francesa na ostrově Isla Graciosa za davy turistů. 

[chooze:article;value:478360]

Baleárské ostrovy

Jednu černou vlajku dostaly jako celek pláže na Mallorce, a to kvůli nadměrnému a neregulovanému užívání vodních skútrů. To vede nejen ke znečištění moře, ale představuje to riziko i pro plavce a potápěče. 

Druhou vlajku dostalo letovisko Colònia de Sant Jordi, rovněž na Mallorce, a to kvůli nočním festivalům, které místním obyvatelům poškozují kvalitu života nadměrným hlukem. 

Modrá vlajka

Projekt Černé vlajky vznikl jako protipól k Modré vlajce, což je prestižní mezinárodní ocenění nejlepších pláží. Už od 80. let jej uděluje Nadace pro environmentální vzdělávání (FEE). Španělsko, kde má projekt na starosti pobočka této nadace ADEAC, má dlouhodobě jeden z nejvyšších počtů oceněných pláží. 

Pokud jste se tedy nenechali odradit seznamem černých vlajek od dovolené v této zemi, máte z čeho vybírat. Letos totiž modrou vlajku obdrželo 627 španělských pláží. Největší podíl jich je v Alicante, kde tamních 69 oceněných pláží představuje 11 % všech španělských modrých vlajek. 

Španělské pláže s oceněním Modrá vlajka

oblast počet kandidátských pláží v roce 2023 počet pláží s modrou vlajkou v roce 2023 podíl oceněných pláží z celkového počtu modrých vlajek 
Andalusie
Almería  37 32 5,1 %
Cádiz  32 31 4,94 %
Huelva  13 12 1,91 %
Málaga 47 39 6,22 %
Baleárské ostrovy
Ibiza 8 4 0,64 %
Mallorca 21 20 3,19 %
Menorca 3 3 0,48 %
Kanárské ostrovy
Fuerteventura 13 11 1,75 %
Gran Canaria 15 13 2,07 %
Lanzarote 7 7 1,12 %
La Palma  6 6 0,96 %
Tenerife 16 14 2,23 %
Katalánsko
Barcelona 34 33 5,26 %
Tarragona 37 35 5,58 %
Valencie
Valencie 39 34 5,42 %
Alicante 78 69 11 %
Galicie
A Coruña 38 37 5,9 %
Pontevedra 60 58 9,25 %
zdroj: ADEAC/FEE

Výkyvy počasí ve Španělsku: Nejprve obrovská vedra, poté centimetry sněhu (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.