Znepokojivé zjištění vědců. Alzheimer se může přenášet z člověka na člověka

Vědci z londýnské univerzity potvrdili vůbec první jasný důkaz přenosu Alzheimerovy choroby z člověka na člověka. Své závěry shrnuli ve studii publikované v časopise Nature Medicine.

Choroba v raném stadiu se u lidí rozvinula podle odborníků pravděpodobně proto, že použité hormony byly kontaminovány bílkovinami, které v mozcích dárců tuto chorobu způsobily. Zároveň ubezpečili, že přenos mezi lidmi při každodenních činnostech a běžné péči se nepotvrdil.

[chooze:article;value:539876]

"Ani na okamžik nenaznačujeme, že můžete chytit Alzheimerovu chorobu. Není přenosná ve smyslu virové nebo bakteriální infekce. Je to možné pouze tehdy, když byli lidé v podstatě náhodou naočkováni lidskou tkání nebo výtažky z lidské tkáně obsahující tyto zárodky. To je naštěstí velmi vzácná a neobvyklá okolnost," citoval portál The Guardian spoluautora studie Johna Collinga.

Vědci jsou nyní přesvědčeni, že studie nahrává myšlence o tom, že onemocnění je podobné prionovým chorobám, a to včetně mechanismu, jakým se příslušné proteiny šíří mozkem.

Prionové choroby, mezi které patří také Creutzfeldt-Jakobova nemoc (CJD) nebo nemoc kuru, jsou způsobeny infekčními a chybně se skládajícími proteiny, které se šíří v mozku. Tato onemocnění se pak obvykle vyskytují spontánně. Ve vzácných případech mohou vzniknout genetickou mutací nebo jsou přenášeny infikovanou nervovou tkání.

Podle odborného časopisu dostalo v letech 1959 až 1985 ve Velké Británii růstový hormon získaný z hypofýzy mrtvých těl minimálně 1 848 lidí. Tato praxe byla v roce 1985 zakázána poté, co se ukázalo, že někteří pacienti následně zemřeli na CJD kvůli kontaminaci vzorků hormonů proteiny způsobujícími tuto nemoc. Právě tímto způsobem následně lékaři odhalili v Británii alzheimera asi u 80 lidí.

Alzheimerova choroba přitom bývá nejčastějším typem demence. Jedná se o nevyléčitelnou nemoc. Pacienti postupně ztrácí poznávací funkce, paměť a klesá jim také IQ.

Na 21. září připadá Světový den Alzheimerovy choroby. Na celém světě nemocí trpí miliony lidí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.