Znepokojivé zjištění vědců. Odhalili, co zvyšuje riziko Alzheimerovy choroby

Vědecký tým studoval mapy světelného znečištění a rozdělil 48 amerických států do pěti skupin, a to od nejnižší po nejvyšší intenzitu nočního světla. Ukázalo se, že státy s nižší světelnou intenzitou mají nižší procento pacientů s Alzheimerovou chorobou a naopak.

Výsledky studie zveřejnili vědci na webu Frontiers in Neuroscience . "Noční světelné osvětlení může být významným rizikovým faktorem," řekl podle deníku New York Post Robin Voift-Zuwala z Rush University Medical Center v Chicagu.

[chooze:article;value:539876]

Umělé světlo totiž může narušit 24hodinové biologické hodiny a zhoršit kvalitu spánku. Právě spánková deprivace a nespavost jsou spojeny s kognitivním poklesem, který s Alzheimerovou chorobou souvisí.. 

Podle vědců světla v noci zvyšují riziko onemocnění zejména u osob mladších 65 let. U nich se na rozdíl od seniorů ukázalo noční osvětlení jako nejčastější příčina rozvoje Alzheimerovy choroby. ​

Proč tomu tak v případě mladších lidí je, si vědci nejsou jisti. Předpokládají, že mladší lidé žijí spíše ve městech, a tak jsou nočnímu světlu vystavováni častěji. Doporučují proto používat zatemňovací závěsy a masku na oči, která zabrání venkovnímu osvětlení v narušování spánku.

Čeští vědci vyvinuli lék na obezitu i Alzheimera. Úzce spolu souvisí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.