Znepokojivý objev čínské umělé inteligence. Na světě je 160 tisíc nových virů

Užitečnost umělé inteligence ve vědě prokázal nový výzkum čínských vědců. Využili ji při zkoumání RNA virů a jejich druhové rozmanitosti. Model umělé inteligence, který mikrobiologové vytvořili, měl za cíl zmapovat druhy virů po celém světě. Výsledkem výzkumu publikovaném na portálu Cell bylo celkem 161 979 nových druhů RNA virů, které vědci rozdělili do 180 skupin.

"Tato studie podporuje objevy nových virů a zdůrazňuje rozmanitost virosféry. Poskytuje také výpočetní nástroje k lepší dokumentaci světových RNA virů," stojí v abstraktu studie.

[chooze:article;value:577009]

​Výzkum objevil tisíce druhů virů po celém světě. Naprostá většina nově objevených druhů se nacházela ve vodním prostředí, velké množství se ale také objevilo i v půdě a v hostitelích, jako jsou rostliny nebo jiné mikroby.

Jedná se tak o největší dosavadní studii virů. "Ukázalo nám to okno do jinak ukryté části života na zemi, která je překvapivě rozmanitá," uvedl pro portál Astrobiology mikrobiolog univerzity v Sydney Edwards Holmes.

Objev čínských mikrobiologů znamenal navýšení počtu známých virů až o desetinásobek. Ve svém výzkumu navíc nekončí. "Nalezení tolika nových virů najednou je nepředstavitelné, a to jsme teprve na začátku. Existují miliony virů, které teprve čekají na objevení, ke kterému můžeme použít stejný postup," dodal Holmes.

Odborníci zkoumají delfíní řeč pomocí umělé inteligence. Přináší nové objevy (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.