Zneužil svoje postavení, rozčílil Feri politiky. Schwarzenbergovi je ho líto

Obvodní soud pro Prahu 3 ve čtvrtek uznal vinným exposlance TOP 09 Dominika Feriho a odsoudil jej ke třem rokům vězení. Navíc musí uhradit celkem 510 tisíc korun poškozeným. Rozsudek je zatím nepravomocný.

Výše trestu některé překvapila. "Rozsudek nad Ferim není ještě pravomocný, přesto tři roky vězení vnímám prozatím jako návrat do 21. století v problematice sexualizovaného násilí," sdělil na sociální síti X senátor Václav Láska (SEN 21).

[chooze:article;value:527935]

"A nechť se chytnou za nos všichni, co o činech Feriho věděli a nic neudělali. Je čas minimálně se začít stydět," má jasno Láska.

Bývalý poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti) cítí zklamání. "Dominik Feri mě hrozně osobně zklamal. Člověk, který měl obrovskou příležitost ukazovat mladým lidem, jak se dá měnit svět k lepšímu, místo toho zneužíval svého postavení. A potom se ještě u soudu choval jako hovado. Smutný příběh," uvedl na X.

Podle pirátské poslankyně Kláry Kocmanové je odsouzení Feriho signálem pro oběti, že se má smysl ozvat i po delší době. "Někdy prostě může trvat dlouho vyrovnat se s traumatem a sebrat odvahu," napsala Kocmanová.

https://twitter.com/tomio_cz/status/1720065880707543180

Soud mimo jiné označil za pohrdavé a neomalené chování Feriho při výslechu poškozených. Ten během nich seděl v jiné místnosti a vše sledoval přes televizní obrazovku. Soudkyně sdělila, že se Feri výpovědím smál tak nahlas, že to bylo slyšet až přes zeď.

"Většina obětí sexuálního násilí to nenahlásí. V přímém přenosu jsme mohli sledovat proč. Celou dobu byly oběti zpochybňovány, ponižovány a zesměšňovány. Děkuji všem za jejich odvahu promluvit. Pro mě nejste oběti, pro mě jste hrdinky," vzkázala na sociální síti ekonomka Danuše Nerudová.

Zakladatel TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg s Ferim soucítí. "Je mi ho líto," řekl CNN Prima News. Zároveň dodal, že žádná justice není podle jeho zkušeností zcela nezávislá.

Jaká byla první slova Dominika Feriho po vynesení rozsudku? Poslechněte si:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.