Zničené silnice na Pardubicku. Úředníci chtějí peníze od státu

U Čeradic na Pardubicku se silnice změnila ve středověkou stezku. Na některých místech povrch úplně zmizel, náklaďáky ho rozjezdily a rozdrtily na štěrk. Už se jezdí jen po podloží. "My tam máme po obou stranách vedení veřejného osvětlení, a to úplně rozjezdili. Teď tam máme nataženou provizorní kabeláž," popsal starosta Dolní Rovně Miloš Horák (KDU-ČSL).

U Dašic asfalt ještě je, ale tam by se zase bál vjet možná i tankista. Štáb TV Nova, který na místě natáčel, narazil na 20 centimetrů hluboký výtluk plný vody. Některé další byly širší než půlka silnice.

V Opatovci na Svitavsku je pro změnu problém s blátem. "Nedá se tady v tom ani normálně chodit," zhodnotil jeden z obyvatel Opatovce.

[chooze:article;value:554265]

​"Tak jak výstavba vstupuje víc na východ, tak to poškozování našich komunikaci bude velmi intenzivní," okomentoval ředitel SÚS Pardubického kraje Zdeněk Vašák.

Podle odhadů už takto chřadnou stovky kilometrů komunikací. O všechny tyto silnice se musí starat kraj. Jen příští rok bude na opravu potřeba tři sta milionů korun. Kraj chce peníze po státu jakožto vlastníkovi dálnice.

"Já si myslím, že ten boj nastane. Tam jsou neuznané návozové trasy, kde nám ministerstvo říká, že tam jezdí i jiná auta," prohlásil náměstek pardubického hejtmana pro dopravu Michal Kortyš (ODS).

"Konkrétní výše náhrady je vždy výsledkem konkrétního jednání a dokazování míry a rozsahu poškození s představiteli samospráv. Prakticky vždy se snaží ŘSD 'vracet' regionu jeho sinice v lepším stavu, než byly," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Jan Jakovljevič.

Podle odhadů se zhoršují cesty i ve zhruba stovce obcí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.