Znovu udeřily velmi silné bouřky. Přívalový déšť a krupobití bičovaly Česko

[chooze:gallery;value:32851]

Poté, co v úterý vpodvečer silné bouřky zasáhly západní Čechy, už dorazily další. Odpoledne udeřily přívalové deště obzvlášť silně v Praze a Středočeském kraji, večer se přesunuly směrem na Brdy.

"Tato výstraha zvyšuje stupeň nebezpečí pro bouřky, které se vyskytnou během dnešního dne, a přidává výstrahu na silné bouřky pro čtvrteční odpoledne a večer," uvedl ČHMÚ. 

[chooze:article;value:517974]

​Velmi silné bouřky hrozily na téměř celém území České republiky s výjimkou jižní a jihovýchodní Moravy. Platnost výstrahy byla od středečních 13 hodin do čtvrtečních dvou hodin ráno. "Vznikat budou zpočátku na horách, postupně i jinde. Jejich výskyt bude velmi lokální, to znamená, že se neobjeví na celém území vymezeném ve výstraze," objasnil ČHMÚ

Podle informací z radaru byly největší bouřky nad Středočeským krajem. Blesky se objevovaly také nad Moravskoslezským, Jihočeským, Pardubickým a Královéhradeckým krajem. V Praze a okolí se k bouřím připojilo také krupobití.

Pražští hasiči vyjížděli kvůli bouřce více než 80krát. Povětšinou se jednalo o popadané stromy a zatopené sklepy. V ulici Pod Zvonařkou jeden ze stromů dopadl na stojící auto. Se zatopenými sklepy se potýkala dokonce i Státní opera a budova hlavního nádraží.

V odpoledních hodinách dorazily bouřky doprovázené kroupami do Prahy:

"Vzhledem k pomalému postupu bouří budou největším nebezpečím přívalové srážky s krátkodobými úhrny kolem 50 mm, výjimečně mohou být i vyšší. Zejména v oblastech, kde je již vyšší nasycení území po předchozích srážkách, může docházet k lokálnímu zatopení, nebo je i vyšší riziko přívalové povodně," doplnil ústav. V bouřkách také hrozily kroupy kolem dvou centimetrů a nárazy větru kolem 70 km/h. 

Silné bouřky se objevily i na jižní Moravě, jejich intenzita by ale neměla být tak vysoká jako ve zbytku republiky. "Na jihovýchodě Moravy je pravděpodobnost vzniku velmi silných bouřek nízká, proto je zde výstraha s nízkým stupněm nebezpečí s platností až od pozdějších odpoledních hodin. I zde jsou největším rizikem krátkodobé intenzivní srážky s úhrny přes 30 mm," upozorňuje ČHMÚ. 

V noci pak bouřky postupně slábly. Tvořit se budou opět v průběhu čtvrtečního odpoledne. Další výstraha, tentokrát s nízkým stupněm nebezpečí, platí pro celé Česko od poledne až do půlnoci ze čtvrtka na pátek. Opět se očekávají intenzivní srážky (viz mapa níže).

Ve středu také na části území nadále platila výstraha před vysokými teplotami, které překračovaly 31 stupňů Celsia. Týkalo se to především Polabí a Moravy. Výstraha měla platnost do středeční 21. hodiny. 

Do Česka se vrátilo léto. Děti si vysoké teploty užívají, některým lidem ale znepříjemňují život v práci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.