Zoo Praha jako první na světě rozmnožila rybožravou sovu. Mládě se má čile k světu

"Na podzim jsme nechali oba naše páry ketup Pelových ve vnitřních ubikacích, aby se mohly soustředit na hnízdění. Naše snaha byla odměněna zahnízděním jednoho z párů. Na začátku roku jsme pak pozorovali změny v chování obou dospělých a záhy jsme pod nimi objevili mládě," prozradil kurátor ptáků Antonín Vaidl.

Matka zpočátku mládě zahřívala a krmila, o pár dní později se ale situace zkomplikovala. Ošetřovatelé tak museli mládě přemístit do inkubátoru. "Uplynul týden a bohužel jsme zjistili, že mládě bylo vyhozené z hnízda. Našli jsme ho navíc podchlazené, a proto jsme ho umístili do inkubátoru a přistoupili k odchovu v chovatelské péči," dodal.

Chovatelé poté sovičku ručně dokrmovali holátky myší a potkanů, později i rybami. "Ketupy Pelovy totiž patří mezi tzv. "rybí" nebo "rybářské sovy", jejichž potravu ve volné přírodě tvoří téměř stoprocentně ryby. Svou kořist ketupy vyhlížejí z posedů nízko nad hladinou nebo po ní pátrají při procházení mělkou vodou," vysvětlila pražská zoo.

Protože mládě prospívalo, chovatelé ho na konci března rozhodli vrátit do improvizované hnízdní dutiny k rodičům, se kterými se přes mřížku ve vletovém otvoru postupně seznamovalo. Díky návratu do voliéry můžou malou sovičku na vlastní oči spatřit návštěvníci zoo, a to hned vedle Pavilonu tučňáků.

[chooze:article;value:549759]

Pražská zoo se tak stala první zoo na světě, kde se mládě rybožravé sovy podařilo odchovat. Zoo Praha chová ketupy Pelovy od roku 2019 a je jedinou veřejnou institucí na světě, kde lze tento druh spatřit. "V přírodě ketupy Pelovy obývají subsaharskou Afriku. Jde o jedny z největších sov světa – v dospělosti mohou vážit až dva kilogramy a mít rozpětí křídel půl druhého metru," uzavřela zoo.

Bitka ve výběhu pražské zoo. Létaly flákance a šermovalo se s klacky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.