Zoufalí Rusové hledají pomoc, kde se dá. Šojgu si s Kimem dali schůzku v KLDR

[chooze:gallery;value:32553]

​Zdá se, že Rusko hledá pomoc, kde se dá. Ve středu zavítal jeho ministr obrany Sergej Šojgu na státní návštěvu Severní Korey, kde se setkal s vůdcem země Kim Čong-unem. Média obou států o schůzce informovala jako o úspěšné a přátelské. Šojgu podle nich poblahopřál občanům KLDR k 70. výročí konce korejské války a předal Kimovi dopis od Vladimira Putina, který severokorejská tisková agentura KCNA nazvala vřelým. 

"Při rozhovoru si vyměnili názory na otázky v oblasti národní obrany a regionální a národní bezpečnosti. Setkání je významnou příležitostí k dalšímu rozvoji strategických vztahů mezi KLDR a Ruskem," uvedla agentura. 

​Ve stejném duchu o návštěvě informují i ruské tiskové agentury. "Jak zdůraznilo ministerstvo obrany, návštěva přispěje k posílení vojenských vazeb mezi Moskvou a Pchjongjangem a je důležitým bodem v rozvoji spolupráce mezi oběma zeměmi," píše agentura RIA Novosti, podle které Šojgu odjíždí zpět do Ruska ve čtvrtek. 

[chooze:article;value:494182]

Kim také Šojguovi ukázal výstavu zbraní, na které byly představeny některé z nejnovějších severokorejských technologií. Zahraniční média i odborníci hovoří o tom, že možným důvodem návštěvy bylo jednání o dovozu zbraní ze Severní Koreje do Ruska. Jak připomíná AP News, Spojené státy už dříve obvinily KLDR z poskytování vojenské techniky Rusku na pomoc při dobývání Ukrajiny, Korea ale toto tvrzení popřela. 

Na to, že předmětem schůzky bylo vyjednání dovozu zbraní, mluvčí Bílého domu pro bezpečnostní otázky John Kirby přímo neodpověděl, řekl ale, že je zřejmé, že se Putin obrací na jiné země a žádá je o podporu ve válce na Ukrajině. "Putin ví, že má problémy s vlastními zásobami a že jeho armáda ztrácí dech," prohlásil Kirby. 

Podle KCNA Šojgu pochválil severokorejskou armádu pod Kimovým vedením a údajně prohlásil, že se stala nejsilnější armádou světa. Ruská média ale o takovém výroku neinformovala. 

Více k Šojguově návštěvě KLDR se dozvíte v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.