Zoufalství obyvatel Jeseníku je na maximu. V obci se pokazilo, co mohlo

Nejen voda. Problémy se na Jeseník od soboty navalily ve velkém. Nejprve přišlo upozornění, aby lidé raději vodu z městského vodovodu nejprve převařili, později už se špatné zprávy jen kupily. Oficiální facebookový účet města je tak plný oznámení o odstavení dodávek plynu, uzavření škol a školek či mostů a lávek.

V sobotu večer pak začala evakuace velké části města. "Není signál, nejde elektřina. O pár kilometrů dál spadl dům, lidé jsou ve vodě," informuje například na síti X Miroslav Kučerka. V komentářích na facebooku města si lidé posteskli, že mají doporučení převařit si vodu, ale nemají jak, protože nemají elektřinu. 

[chooze:article;value:574022]

​V neděli okolo 19. hodiny už starostka města Zdeňka Blišťanová uvedla, že domů, které šly k zemi, je vícero. "Právě projíždím Jeseníkem s městskou policií, zatím jsme napočítali, že se zřítilo sedm domů," uvedla pro TN.cz. Kvůli problémům s mobilním spojením v postiženém regionu se však telefonní spojení brzy přerušilo.

Na sociálních sítích je ale mnoho svědectví, která o tamní situaci vypovídají. "Jsme jako jedni z mála na kraji Jeseníku. Situace je strašná a neporovnatelná s rokem 1997, shodují se místní, s nimiž jsem mluvil," uvedl jeden z nich. Korunu tomu nasazuje fakt, že voda zaplavila silnice a odřízla město od zbytku světa. 

V diskuzích se ovšem zvedla velká vlna solidarity, a lidé se tak například ptají, kam postiženému městu mohou posílat peníze, a jeho obyvatelům vyjadřují podporu.

"Bohužel to zasáhlo i rodinu jedné skvělé ženy, která pomáhá všem zvířecím duším bez domova. Paní prozatím neví, co by mohla potřebovat, ale zcela jistě něco potřebovat bude. Prosím všechny naše známe i neznámé, sledujte nás, a kdyby přišla prosba o pomoc, zapojte se spolu s námi," stojí například v jedné z výzev, kterou zveřejnil penzion Tereziiny Lázničky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.