Zoufalý nedostatek kuchařů. Restauratéři je shánějí i ve školách

Pan Michal Pech vařil v Irsku, Bavorsku, Spojených státech i v Česku a mezi kuchaři měl respekt. Po 25 letech ale rondon pověsil na hřebík kvůli nejistotě v gastronomii.

"Jednoho dne jsem si řekl, trvalo to asi půl roku, že stačí, už to nechci víckrát dělat," tvrdí Michal Pech. Teď je z něj pracovník na farmě, kde vyrábí z kravského mléka mozzarellu, ricottu, tvaroh a ostatní sýry.

[chooze:article;value:551392]

​"Já mám zprávy, že je úbytek zhruba 50 procent lidí, který pracují v gastronomii. Ani navýšení platů neovlivňuje, aby se lidi do gastronomie vrátili," vysvětluje Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Sehnat kuchaře, to je, jako když hledáte v kupce sena jehlu, alespoň tedy podle Jana Gampera, majitele restaurace Labský zámek v Liberci. "Kuchaři jsou hodně úzkoprofilové zboží. Ještě ho máme a ještě ho budeme mít asi tak měsíc. Náš kuchař nasadil docela vysokou laťku, takže to bude těžké hledání," neskrývá nervozitu.

Provozovatelé restaurací jsou zoufalí. Turistická sezóna začíná a hostům pomalu nemá kdo vařit. V jedné liberecké restauraci shánějí pomocného kuchaře s platem čtyři až šest tisíc denně, přesto se jim žádný použitelný zatím nepřihlásil. Velké hotely kuchařům nabízejí i další benefity, jako je cestování, čtvrtletní odměny, kurzy či školení.

Ale ani pohádkové výdělky nedokáží zacelit díru na trhu. Některé hospodské to dokonce donutilo zavřít. Nejen proto kuchaře restauratéři hledají už na školách a od prvních ročníků si je připravují.

[chooze:article;value:527109]

​"V prváku nás bylo kolem 30 a teďka jsem ve druháku a zbylo nás ve třídě 19," říká Matyáš Staněk, žák druhého ročníku Střední školy gastronomie v Liberci.  

Zoufalý nedostatek kuchařů se snaží zachránit odborná učiliště. Ta mají nyní, díky silným ročníkům, více žáků. Jenomže naději kalí velký úbytek ve vyšších ročnících. A zdaleka ne každý se chce náročné profesi po ukončení studia skutečně věnovat.

Střední odborné učiliště společného stravování v Poděbradech každý rok opustí kolem 50 vyučených kuchařů. V praxi jich u řemesla zůstává zhruba pouhá třetina.

"Naše škola má 320 žáků. Z toho máme dvě třídy maturitních oborů. Máme stále poptávky od různých podniků a provozovatelů, jestli nevíme, kdo se vyučí, kdo je schopný a šikovný," říká Karel Diviš, říká zástupce ředitele pro odborný výcvik učiliště z Poděbrad.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.