Zpověď lékaře, který pečoval o Fica: Většina lidí podobný typ zranění nepřežije

Pětkrát na slovenského premiéra vystřelil Juraj C. letos 15. května v Handlové. Jedním z lékařů, který se o Roberta Fica během hospitalizace staral, je Jozef Valky. Velký rozhovor s ním nyní přinesl web postoj.sk.

Situace byla o to dramatičtější, že s podobným typem zranění v Rooseveltově nemocnici neměli téměř žádné zkušenosti, a nejsou dokonce typická ani pro zdravotnická zařízení v místech válečných konfliktů.

[chooze:article;value:559078]

​"Tito pacienti se totiž většinou do nemocnice vůbec nedostanou, neboť vykrvácejí při převozu. V břiše jsou dvě velké cévy – aorta a dolní dutá žíla. Kdyby je projektil poranil, pacient vykrvácí do pár minut, nepřežil by ani převoz," uvedl Valky pro zmiňovaný slovenský web.

A přiznal se, že dva týdny téměř nespal. "Kdyby to bylo dopadlo jinak, než jak to dopadlo, neumím si ani moc představit, co by se pak na Slovensku dělo. Z každé strany. I z politické, ale i z té medicínské. Náš podpis by se s námi asi nesl až do konce života," reagoval anesteziolog spontánně na otázky novináře.

Přestože se zdravotní stav Roberta Fica zlepšuje, doma musel zůstat i v sobotu, kdy byl slavnostně inaugurován nový slovenský prezident Peter Pellegrini.

"Předseda vlády SR Robert Fico v těchto dnech věnuje maximální pozornost rehabilitaci. Rozsah zranění po atentátu mu bohužel neumožní účastnit se inaugurace prezidenta. S Petrem Pellegrinim je však v kontaktu a popřál mu mnoho sil a úspěchů při výkonu funkce nejvyššího ústavního činitele," uvedl Úřad vlády SR ve stanovisku citovaném webem tvnoviny.sk.

Robert Fico by měl být po náročné operaci stále v ohrožení života (16/5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.