Zpověď Semelky: U mých písní vznikaly děti, v Praze jsem spával na lavičkách

Hit Jsi prostě nejlepší zná snad každý. Dodnes ho hrají rádia a přitom skladbě táhne skoro na úctyhodných 50 let. "Lidé mi říkají: 'Lešku, my jsme se s manželem při téhle písničce seznámili' nebo 'my jsme při ní počali naši dceru'. Emotivně je to zasáhlo, ale já si umělecky té písně moc nepovažuji, to se přiznám. Radši mám Jména nebo i Šaty z šátků," říká Semelka.

Začátky jeho kariéry byly složité. V cestě mu stál otec, který z něj chtěl mít vzdělaného muže. Semelka tak pracoval jako daňový referent nebo horník, pak ale doma oznámil, že jede do Prahy. "Prostě 8. června 1968 jsem sedl na autobus, vzal jsem si kytaru, kufr a odjel jsem do Prahy, aniž bych tam někoho znal. Přespával jsem po parcích a lavičkách," vzpomíná.

[chooze:article;value:491607]

​Po dobrodružných začátcích se klukovi z Litvínova začaly plnit sny. Dostal se do skupiny The Cardinals a následně i do slavné kapely Blue Effect. "A to jsem to netušil, kam se to potom pohne dál. Třeba ten věhlas alba Svět hledačů. To bylo nejkrásnější období mého života," podotýká Semelka.

Chraplavému hlasu zpěváka podlehl i Karel Gott. Ten kdysi hudebníka požádal o spolupráci. "Napsal jsem mu takovou pomalou píseň, kterou otextoval Pavel Vrba, a jmenovalo se to Šaty z šátků. Já jsem pak jezdil ke Karlovi a předzpívával mu to. On mi potom řekl: 'Lešku, mně se líbí, jak to zpíváš ty, tak naléhavě tím chraplákem, já to furt zpívám tou kantilénou. Hele, nebylo by lepší, kdybys to nazpíval sám? Říkám ti, budeš mít hit'," vzpomíná na Gotta.

[chooze:article;value:493906]

​Zpěvák s nezaměnitelným hlasem je také nevlastním otcem zpěvačky Heleny Zeťové. Jak sám Semelka říká, nikdy se nesnažil ušlapávat zpěvačce cestu. Jen jednou se mu kvůli Heleně ozvali ze známého pořadu DO-RE-MI. Hudba Semelku baví dodnes. To, že si šel za svým, se tak kdysi klukovi z Litvínova vyplatilo. Navíc jeho skladby se už hrají po generace.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.