Zpoždění vlaku nebo autobusu: Kdy má cestující nárok na občerstvení

Přestože jízdenky na vlak nebo autobus běžně nestojí tolik jako letenky, v určitých případech může člověk stejně jako při zpožděném letu žádat o vrácení zaplacené částky, odškodnění nebo občerstvení. U autobusové dopravy jsou podmínky relativně přísné.

"Musí se jednat o pravidelnou linku, ta trasa musí být alespoň 250 kilometrů dlouhá a my musíme mít rezervované místo. V takovém případě můžeme žádat o odškodnění, ale až když to zpoždění je delší než dvě hodiny. A z hlediska toho občerstvení máme zase podmínku, že cesta měla trvat alespoň tři hodiny a zpoždění bylo více než 90minutové," upozornil právník organizace dTest Jan Šůra.

[chooze:article;value:562635]

​V případě, že byla přislíbena náhradní doprava do cíle, ale uskuteční se až druhý den, má klient dokonce právo na zaplacení ubytování, a to bez ohledu na konkrétní dopravní prostředek.

"U vlakové dopravy ty nároky máme při zpoždění, které je více než hodinové, to znamená v takovém případě můžeme požadovat odškodnění ve výši 25 procent z ceny přepravy. Dále tedy máme možnost požadovat stravu nebo nějaké jiné občerstvení, které by mělo odpovídat době toho zpoždění a zároveň možnostem, které jsou v daném vlaku nebo stanici," dodal Šůra.

Podmínky jednotlivých dopravců se mohou lišit, a to například ve lhůtách, dokdy je nutné o kompenzace požádat. Proto odborníci radí si před delšími a dražšími cestami podmínky prostudovat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.