Zpožděný let, problémy s ubytováním či jídlem. Rady, jak řešit reklamaci dovolené

Reklamace nejsou příjemné pro cestovatele ani pro cestovní kanceláře. Když už se ale objeví během zájezdu nějaký problém, je třeba řešit ho hned. Jen tak je možné zajistit, že se nespokojení klienti vyhnou složitému dokazování, a dostanou šanci získat alespoň část peněz za dovolenou zpět.

Co všechno je možné reklamovat, poradil v pořadu Experti na cestách šéf oddělení péče o zákazníky cestovní kanceláře Blue Style Martin Slaný.

Zrušený nebo zpožděný let

Při odletu na dovolenou mohou nastat problémy už na letišti. Na odškodnění máte nárok, pokud má váš let zpoždění delší než tři hodiny. Výše refundace se pak stanovuje podle délky letu. Záleží také na tom, proč byl let opožděn. "Pokud je za to odpovědný letecký dopravce, tak klient může reklamovat. Doporučujeme neodkladně, i když zákazník má právo reklamovat až tři roky zpětně," řekl Slaný.

[chooze:article;value:498658]

Potíže během transferu a ubytování

Ať už nastanou komplikace při cestě na hotel, nebo kvůli samotnému ubytování, nejlepší je pro klienty cestovních kanceláří obrátit se co nejdříve na delegáta. Učinit tak lidé mohou v případech, kdy například nedostanou přislíbený výhled na moře, na pokoji chybí přistýlka nebo nefunguje klimatizace. "Vždy doporučujeme, aby si to klient nenechával pro sebe a reklamaci řešil hned. Pak se dá efektivně vyřešit reklamace přímo na místě," doporučil Slaný.

Zákazník má právo sice vznést nárok na reklamaci i po návratu domů, v takových případech je ale složitější dokazovat problém, a při žádosti o refundaci tak může narazit.

Stravování

I kvůli stížnostem na jídlo se můžete obracet na delegáta, obzvlášť pokud narazíte na syrové maso, nebo třeba oschlé pečivo. Je pak na zástupci cestovní kanceláře, aby se celou situaci snažil s hotelem vyřešit, případně vám doporučil další postup.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.