Zpravodajské služby mají nové indicie, kdo stál za útoky na plynovod Nord Stream

Za útoky na plynovody Nord Stream je zodpovědná proukrajinská skupina. S tvrzením přišel deník The New York Times s odvoláním na americké zpravodajské služby. Plynovody, které vedou po dně Baltského moře, měl někdo úmyslně poškodit už v září minulého roku. 

Podle deníku ale neexistují žádné důkazy o tom, že by do plánů byl zapojen i ukrajinský prezident. Na operaci se pravděpodobně nepodílel ani žádný z jeho nejbližších kolegů, tvrdí deník MSN. Pachatelé údajně neměli jednat ani na popud ukrajinských vládních úředníků.

​Američtí zpravodajci uvedli, že nové důkazy naznačují, že pachatelem je odpůrce ruského prezidenta Vladimira Putina. Nespecifikovali ale, o jakou proukrajinskou skupinu se jedná, ani zda vědí, kdo operaci řídil.

[chooze:article;value:475947]

Bezpečnostní analytik Lukáš Visingr je ale k tvrzení amerických zpravodajců skeptický. "Nikdy jsem nevylučoval variantu, že to byli Američani," uvedl. "Ale kdo to skutečně mohl udělat, to nevím," řekl na dotaz redakce TN.cz.

S odpovědí na otázku, kdo by mohla být proukrajinská skupina, která má za útoky stát, zaváhal. "Já nevím, upřímně nejsem schopen říct," odpověděl a dodal, že velmi dobré speciální jednotky mají například Poláci.

Nad odpovědí ale polemizoval. "Jestli to mohli udělat sami Ukrajinci, to mi připadá už přehnané. Ale zase Ukrajinci dokázali věci, které se zdály jako nemožné. Takže s tím, že by to Ukrajinci nedokázali, je nutno zacházet velmi opatrně," uvedl.

Podle Visingra je ale důležité neopomenout fakt, že "se vede informační válka".  Podle něj pak může jít o záměrnou dezinformaci, která má odvést pozornost. "Na každé takovéto prohlášení je nutné dívat se optikou, že to může být záměrná lež a klam," uzavřel.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.