Žralok mladé ženě málem utrhl nohu, zachovala klid a doplavala na břeh

Nešťastná událost se stala v přístavu v australském Sydney v osm večer místního času (deset dopoledne našeho), když si 29letá žena šla zaplavat při západu slunce, uvedl deník Sydney Morning Herald.

Do vody vstoupila v zátoce Elizabeth Bay ze soukromého mola, které patří k obytným domům, kam se nedávno přistěhovala. Soused Michael Porter uslyšel nepříliš hlasité volání o pomoc a podíval se z okna. Na žebříku na molu uviděl ženu. "Snažila se vylézt a za sebou vláčela nohu, která byla úplně otevřená a plná tmavě červené krve," řekl listu. Rudá od krve byla i voda kolem mola.

[chooze:article;value:536895]

​Spolu s dalšími přispěchal na pomoc. Zraněná podle něj vůbec nepanikařila, byla velmi klidná, i když zůstala celou dobu při vědomí a vše vnímala. "Byla nesmírně statečná," popsal soused.

Naštěstí hned vedle bydlela veterinářka, která pomocí škrtidla zastavila krvácení a rozdrásanou a zlomenou nohu provizorně obvázala. S největší pravděpodobností tak ženě zachránila život. Záchranáři dopravili zraněnou do nemocnice, kde její stav označili za vážný, ale stabilizovaný. Kromě zdevastované nohy, kterou jí budou operovat, až to bude možné, utrpěla velkou ztrátu krve.

[chooze:article;value:535271]

​Podle svědka napadl žralok plavkyni asi 20 metrů od mola, když plavala kolem zakotvené lodi. Zaútočil pravděpodobně žralok bělavý (zvaný též býčí), který patří mezi nejnebezpečnější pro člověka a má na svědomí mnoho napadení. Pohybuje se v teplých mělkých vodách u pobřeží a při ústí řek. V přístavu v Sydney bývá spatřen velmi často. Přesto jsou tam takové incidenty vzácné.

Nejznámější byl podle BBC útok žraloka býčího na potápěče australského námořnictva v roce 2009, tehdy muž při výcviku přišel o ruku a nohu. Odborníci v Sydney varují zejména před koupáním za rozbřesku a soumraku, kdy žralok býčí vyráží na lov.

Na newyorském pobřeží drony preventivně monitorují pohyb žraloků (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.