Žralok zaútočil na skupinu plavců. Pro pokousanou ženu se vzápětí vrátil

Australanka Pam Cooková je členkou plavecké skupiny v malém městě Beachport na jihovýchodě země. V pondělí ráno tamního času se zhruba tuctem dalších členů plavala v moři nedaleko mola, když ji napadl žralok. "Slyšeli jsme, jak paní volá o pomoc," řekl pro ABC News dělník Greg Rae, který byl jedním z těch, kteří ženě spěchali na pomoc ještě před příjezdem záchranářů. 

"Přiběhlo k nám několik žen, které byly celé od krve a mluvily o útoku žraloka," pokračoval Rae, podle kterého měla napadená žena mnohočetná zranění na stehně a tržnou ránu na ruce. "Žralok ji nejprve pokousal do nohy a pak zaútočil znovu. Měla několik zranění, která potřebovala ošetření. Měla štěstí, že nezasáhl hlavní tepnu," doplnil. 

[chooze:article;value:518241]

​Žena byla v šoku a utrpěla vážná zranění, do nemocnice ji ale záchranáři převezli ve stabilizovaném stavu. "Chodíme sem celý život a nikdy jsme se nebáli nechat děti plavat v moři, teď to bude trochu jinak," svěřila se místní obyvatelka Michelle Jewellová. "Nejdřív jsme si mysleli, že jen mává na kamarádky, ale pak jsme si uvědomili, že ne, že se něco stalo. Bylo to děsivé," doplnila ji její příbuzná Silvana. 

Podle údajů International Shark Attack File se nejvíce nevyprovokovaných útoků žraloků odehrává ve Spojených státech a Austrálii. Ve studii z roku 2022, která se opírá o data Australian Shark-Incident Database, autoři uvádějí, že od roku 1791 se v Austrálii stalo 1 196 žraločích útoků.

Jsou nám blíž, než tušíme. Drony ukazují pohyb žraloků u rušných pláží (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.