Zranění se báli sténat. Policisty na filozofické fakultě překvapilo ticho

Policistka Nela Musálková byla zrovna na Rohanském nábřeží v Karlíně a její kolega Radomír Bohuslávek v Celetné ulici, kde probíhal jiný policejní zásah.

Odpoledne však přijali hlášení o střelbě na náměstí Jana Palacha a jejich posláním od té chvíle bylo co nejrychleji dorazit na místo střelby a eliminovat aktivního střelce. Ve chvíli kdy se na místo dostali, už stálo před filozofickou fakultou auto policejních kriminalistů, kteří jim oznámili, že se pravděpodobně střílí ve čtvrtém patře.

[chooze:article;value:534213]

​"Od té chvíli jedete podle postupů, které máte naučené. Jeden kolega vyčkával dole na další přijíždějící hlídky, hlídal si perimetr a koordinoval práci dalších složek integrovaného záchranného systému," vysvětluje policista Radomír Bohuslávek.

V tu chvíli bylo například důležité, aby záchranka s hasiči působili na bezpečném místě. "Nejdůležitější ale pochopitelně bylo co nejrychleji eliminovat pachatele, aby dál nezabíjel," připomíná policista.

"S dalšími kolegy jsme vyběhli do čtvrtého patra. Vedla tam dvojice schodišť, rozdělili jsme se, abychom je měli obě pokrytý. Byli tam kolegové z hlídkové služby, od kriminálky i z prvosledových hlídek," vysvětluje Bohuslávek.

Zarazilo je ticho

Policisté vyběhli do čtvrtého patra a zarazilo je absolutní ticho, které tam vládlo. Zranění se totiž báli sténat. Začali proto prohledávat jednotlivé místnosti a učebny do okamžiku, než zjistili, že se střílí na střeše.

[chooze:article;value:534168]

​"Je to velká budova a najít vstup na půdu byl pro nás problém. Naštěstí nám jeden student poradil, kudy máme jít," vzpomíná policista.

V pátém patře s kolegy narazili na první raněné. "S dalšími hlídkami jsme se opět rozdělili. Na pachatele narazili kolegové. Ten si v tu chvíli uvědomil, že je konec a spáchal sebevraždu," upřesňuje Bohuslávek.

Pro policisty tím podle něj vše teprve začalo a museli pomáhat přeživším. "Začali jsme je třídit podle typu zranění a prioritu měli samozřejmě ti, kteří potřebovali neodkladnou pomoc. Problém také byl, že jsme ještě neměli zabezpečenou školu. V tu chvíli jsme ještě nemohli vyloučit, jestli v té budově ještě není nějaký další pachatel," vysvětluje velitel zákroku.

Před policisty byl proto důležitý úkol prohlédnout desítky místnosti, jestli tam náhodou není nějaký komplic střelce. Zabarikádovaní studenti také odmítli své úkryty opustit. Nevěřili totiž, že se za nimi chce dostat police, která jim chce pomoci.

[chooze:article;value:534330]

​Zraněným často nejprve poskytovali první pomoc samotní policisté. Do budovy totiž nejprve záchranka neměla přístup, protože se pořád nejednalo o bezpečný prostor.

Úkolem Nely Musálkové z pohotovostní motorizované jednotky proto bylo zajistit mimo jiné zdravotnický materiál. Také ji překvapilo, jaké ticho v budově vládlo. "Pokud nám studenti neotevřeli ani po výzvě, museli jsme je v některých případech i vypáčit. Následně jsme pomáhali s jejich evakuací k záchranářskému stanovišti před budovou Rudolfina," upřesňuje policistka. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.