Zrekonstruovaný Máj má problém. Na střeše postavili hřiště bez povolení

Podle vyjádření Úřadu městské části Praha 1 mělo být na střeše obchodního domu parkoviště. "Developer však provedl změny a místo parkoviště vytvořil zábavní hřiště, aniž by předem získal povolení ke změně stavby před dokončením. O toto povolení developer zažádal až po dokončení stavby a slavnostním otevření budovy OD Máj," uvedla mluvčí úřadu Karolína Šnejdarová.

V reakci na tyto skutečnosti zahájil stavební úřad na konci června řízení k odstranění stavby. "Pokud developer doloží všechna potřebná stanoviska dotčených orgánů (např. památkáři, hasiči, hygiena...), je možné, že změna bude dodatečně povolena. Pokud tato stanoviska nedoloží, bude vyzván k odstranění stavby a uvedení prostoru do souladu s původní kolaudací. V každém případě jej čeká pokuta," doplnila Šnejdarová.

[chooze:article;value:556644]

Majitel obchodního domu Máj, společnost AMADEUS Real Estate, a. s., viní z pochybení dodavatele. "Dodavatel této části zábavního parku zřejmě špatně vyhodnotil osazení mobilních herních prvků na terase jako nestavební úpravu, která obvykle nepodléhá povolovacímu procesu," uvedl pro TN.cz mluvčí společnosti Karel Samec.

"V tomto případě jsme až ex post zjistili, že dodavatel měl, vzhledem k tomu, že se jedná o kulturní památku, i v tomto případě věc standardně projednat. Na nápravě tohoto formálního pochybení již pracujeme a projednáváme tuto úpravu se všemi dotčenými orgány i stavebním úřadem. Dětské hřiště je momentálně dočasně mimo provoz," dodal Samec.

K situaci se vyjádřil i pražský zastupitel Zdeněk Hřib (Piráti). "Když jsem viděl fotky střechy obchodního domu Máj, žasl jsem, jak to mohlo projít. Odpověď už známe: Nijak. Majitel to udělal načerno. Jestli tohle nebude vadit, tak je namístě otázka, proč by vadily solární panely nebo stromy na Mariánském náměstí," uvedl na sociální síti X.

Praha má novou turistickou atrakci. Mezi lidmi vyvolává kontroverze (05/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.