Zřícení letadla v Rusku. Na palubě mohli být zajatci i rakety, hodnotí Šedivý

Kolem pádu letounu Iljušin-76 v Bělgorodské oblasti v Rusku se rojí spousta otázek. Zatímco podle ukrajinské armády byly na jeho palubě rakety do systému S-300, Rusové tvrdí, že převáželo 65 zajatců.

Rusové také uvádí, že letadlo sestřelili Ukrajinci. Ukrajinský portál Ukrajinská pravda zmínil, že podle jeho zdrojů letadlo rovněž sestřelila ukrajinská armáda, později portál přidal poznámku, že další zdroje tuto informaci nepotvrdily.

Podle bezpečnostního analytika a bývalého náčelníka generálního štábu české armády Jiřího Šedivého je možná další varianta, jak řekl v rozhovoru pro TN Live: "Já ale myslím, že spíš platí obojí. To, že Rusové naložili do toho letadla rakety a v rozporu se všemi zásadami tam posadili i ty zajatce, kteří měli být vystřídání nebo vyměnění v té plánované výměně."

"Při tom ruském šlendriánu to tak může být. A je docela možné, že Ukrajinci měli zpravodajské informace, které mluvily o tom, že se v tom letadle převáží rakety do systému S-300, a proto se oprávněně rozhodli, že takové letadlo sestřelí, aby omezili schopnosti Rusů dále odstřelovat raketami S-300 ukrajinské území. Ale bohužel neměli informaci o tom, že tam Rusové nasadili i těch 65 ukrajinských vojáků," doplnil Šedivý.

[chooze:article;value:538669]

​Šedivý má za to, že Rusové převoz raket na palubě iljušinu nepřiznají. Se zjištěním, jak to skutečně bylo, to také nebude jednoduché. Rusové totiž nedovolí, aby se vyšetřování havárie zúčastnila i nějaká mezinárodní organizace.

Šedivý také v rozhovoru zhodnotil aktuální situaci na frontě: "V současné době jsou dva kritické směry. První je směr Kupjansk–Charkov, kde jsou Rusové aktivnější než Ukrajinci. Dokážou postupovat a obcházet Kupjansk ze severu, což je nepříjemné pro Ukrajince. Ukrajincům se to nepodařilo zastavit ani v nejintenzivnější protiofenzivě v letních měsících minulého roku."

"Druhý směr je charakterizován v Doněcké oblasti u Avdijivky, kde se ruským jednotkám podařilo proniknout na území obce. Byly vytlačeny zpět, ale situace je kritická. Informace o bojích jsou často nejasné," vyložil Šedivý.

Podle Šedivého ukrajinské armádě chybí munice do houfnic, řeší se také zákon o mobilizaci dalšího až půlmilionu vojáků. Na jaře by rovněž Rusové mohli přejít do protiofenzivy.

Kvůli zřícenému letadlu se sejde Rada bezpečnosti OSN:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.