Zřícený tunel v Indii uvěznil 41 dělníků, už deset dní se k nim snaží provrtat

Stěny tunelu budovaného ve skále pro himalájskou dálnici ve státě Uttarákhand se zřítily po mohutném sesuvu půdy 12. listopadu. Skupina dělníků zůstala uvězněná asi 200 metrů od portálu, informovala agentura AP.

Muži přežili a záchranářům se podařilo provrtat úzkou díru, kterou prostrčili potrubí. Tím proudí kyslík. Druhou úzkou rourou pak uvěznění dostávají vodu i jídlo v podobě ořechů, pražené cizrny a kukuřice. A léky proti průjmu, kterým někteří z nich trpí. Jinak by měli být v pořádku.

Plán na vyvrtání většího otvoru, do kterého by se vešla roura zhruba metrového průměru, jíž by se dělníci mohli protáhnout ven, však zatím nevychází. První z vysoce výkonných vrtacích strojů se porouchal, když narazil na utržený kus skály. Záchranáři nasadili druhý, silné vibrace však způsobily praskání skály a utržení dalších balvanů.

[chooze:article;value:503405]

​V pondělí se šéfové rozhodli pro druhou možnost a začalo vrtání vertikálního otvoru. Seshora, tedy z vršku skály, je to do tunelu přes sto metrů. Hrozí sice také utržení dalších kusů skály, odborníci však věří, že speciální šetrná metoda vrtání rizika minimalizuje.

Záchrana se protáhne o několik dní, podle původních předpokladů měli být dělníci vysvobození už o víkendu. To se nelíbí příbuzným, kteří proti pomalému postupu protestují. Úřady ale tvrdí, že na 200 zachránců dělá, co může. Uvázlým dělníkům se podařilo v pondělí dopravit potrubím alespoň první teplé jídlo.

Tunel má být dlouhý 4,5 kilometru a je podle BBC součástí ambiciózního vládního plánu na zlepšení dopravní obslužnosti v himalájském státě, kde se nachází mnoho hinduistických památek a poutních míst včetně těch nejposvátnějších.

Důlní neštěstí na Karvinsku. O život přišel jeden z horníků, další se zranili (1/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.