Zřítila se stíhačka, která sloužila v české armádě. Dopadla na plné parkoviště

Nedělní letecká přehlídka v americkém Michiganu měla nečekanou zápletku. Z letadla MiG-23UB se katapultovali oba členové posádky, což vedlo ke zřícení letadla. Podle webu CBS News spadlo na zaparkovaná auta u bytového domu ve městě Belleville. Ta byla naštěstí prázdná.

Oba pasažéři letadla sovětské výroby spadli do nedalekého jezera, z něhož byli zachráněni a preventivně převezeni do nemocnice. "Ačkoli se nezdálo, že by utrpěli nějaká vážná zranění, záchranáři dvojici preventivně převezli do nedaleké nemocnice," uvedli pro webu The Detroit News záchranáři.

[chooze:article;value:517629]

Celá situace překvapila i přihlížející. "Slyšeli jsme obrovské rány. Začala jsem nahrávat a viděla, jak se oba členové posádky katapultovali. Vyděsilo to moje děti," přidala Marsha Bogardusová, která celou situaci viděla na vlastní oči.

Příčina nehody zatím není známa. Federální letecká správa tak povede vyšetřování.

"Byl to dvoumístný cvičně-bojový letoun MiG23-U, který skutečně sloužil československému a později českému letectvu. Později byl odprodán, a pak létal v Americe v soukromých rukách," řekl TV Nova vojenský analytik Lukáš Visinger. MiG-23 je velmi zastaralý stroj, který pochází z 60. let z dob studené války.

"Tyhle staré stroje východního bloku mají pro Američany jakési svoje romantické exotické kouzlo, takže letounů takové kategorie sovětských i československých létají v USA stovky, dodal.

A jednou z nich je i právě oblíbená letecká show Bouře nad Michiganem, kterou havárie letos předčasně ukončila.

Na záběry z pádu letounu se můžete podívat zde:

https://twitter.com/aviationbrk/status/1690983834978766848

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.